Back

Kimmo Kirves

Sähköposti: Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
13.09.2012 14:08

Naisten oma huone

Share
Periksiantamattomat yrittäjänaiset omissa työhuoneissaan: vasemmalla Hanna Riiheläinen ja Emilia Hernesniemi omissa luomuksissaan, oikealla Arja Könönen omissa vintagelöydöksissään. Periksiantamattomat yrittäjänaiset omissa työhuoneissaan: vasemmalla Hanna Riiheläinen ja Emilia Hernesniemi omissa luomuksissaan, oikealla Arja Könönen omissa vintagelöydöksissään. Kuvaaja: Terhi Korhonen

Naisella tulee olla oma huone ja rahaa, jotta hän voisi toimia kirjailijana tai runoilijana. Näin Virginia Woolf esitti vuonna 1928 teoksessaan Oma huone.

Ajatus tuntuu nykyaikana melko itsestään selvältä, mutta todellisuus taitaa edelleenkin olla jotain toista luovilla aloilla työskentelevillä.

Muutama viikko sitten pääsin Helsingissä haastattelemaan kahta muodin kärkinimeä: Play it again, Sam -vintageliikkeen omistajaa Arja Könöstä sekä R/H-vaatemerkin suunnittelijoita, joita pidetään Suomen nuorina toivoina muodin kansainvälisillä markkinoilla.

Ensimmäisenä päivänä sain kuulla Könösen päätä huimaavan tarinan: kuinka kolmekymppinen nainen uhmasi 80-luvulla juppikulttuuria ja pani pystyyn oman putiikin käyttäen siihen asuntorahansa, vaikka kukaan muu ei hänen haaveeseensa uskonutkaan. Nykyään Play it again, Sam -liike on jo muodin instituutio, jonka ihanuuksia nähdään vuosittain esimerkiksi Linnan juhlissa. Itsekin kävin sieltä muutama vuosi sitten etsimässä hääpukua. Täysin ruusuilla tanssimista ei tosin Könösenkään elämä ole ollut, kun hän on suunnannut Lieksan peräkyliltä kohti suurta maailmaa, tästä kirjoitan lisää muutaman viikon päästä julkaistavassa henkilökuvassamme.

Seuraavana päivänä haastattelin R/H-vaatemerkin luojia Emilia Hernesniemeä ja Hanna Riiheläistä, joista julkaistiinkin Karjalaisessa jo juttu keskiviikkona 12. syyskuuta. Myös nämä naiset kertoivat tarinansa, mistä kaikki sai alkunsa, mitä uhrauksia he ovat joutuneet tekemään myös yksityiselämässään ryhtyessään muotisuunnittelijaksi - tai ”hypätessään kuiluun”, kuten he itse kuvailivat.

Vaikka R/H muodin nykyajan ilmentäjänä ja Play it again, Sam -liike menneiden vuosikymmenien edustajana ilmentävät eri asioita, jäi niistä mieleeni paljon samaa: ilman omaa huonetta ja rahaa on vaikea suunnata yhtään mihinkään. Yhteistä on ollut yrittäjien usko omaan juttuunsa ja tyyliinsä, jota on hauduteltu rauhassa vuosia. Sekä Könönen että Riiheläinen ja Hernesniemi puhuivat myös oma-aloitteisesti muodin eettisyydestä: nykyään kuluttajat arvostavat yhä enemmän vaatteen tai asusteen tarinaa ja alkuperää. Lempivaatteen tulee kestää vuosia ja lukuisia sesonkeja sekä aikaa ja katseita.

 

Hae blogeista

Uusimmat kirjoitukset

Nyt löytyi horsmakiitäjän toukka

27.08.2015 17:44 Hannu Kauhanen

Upea löytö: lehmuskiitäjän toukka

23.08.2015 14:13 Hannu Kauhanen

Legendaarinen gammayökkönen - ei kun siis...

21.08.2015 12:33 Hannu Kauhanen

Neitoperhonen - vihdoinkin!

16.08.2015 14:28 Hannu Kauhanen

Suunnistussanakirja

14.08.2015 10:35 Aaro Asikainen

Kuukauden luetuimmat

Suunnistussanakirja

14.08.2015 10:35 Aaro Asikainen

Haaparouskuja metsät täynnä

13.08.2015 23:04 Hannu Kauhanen

Tupakat puhkesivat kukkaan

05.08.2015 17:24 Hannu Kauhanen

Upea löytö: lehmuskiitäjän toukka

23.08.2015 14:13 Hannu Kauhanen

Tämän blogin muut kirjoitukset:

Sivu 1 / 5