Back

Kimmo Kirves

Sähköposti: Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
13.09.2012 14:08

Naisten oma huone

Share
Periksiantamattomat yrittäjänaiset omissa työhuoneissaan: vasemmalla Hanna Riiheläinen ja Emilia Hernesniemi omissa luomuksissaan, oikealla Arja Könönen omissa vintagelöydöksissään. Periksiantamattomat yrittäjänaiset omissa työhuoneissaan: vasemmalla Hanna Riiheläinen ja Emilia Hernesniemi omissa luomuksissaan, oikealla Arja Könönen omissa vintagelöydöksissään. Kuvaaja: Terhi Korhonen

Naisella tulee olla oma huone ja rahaa, jotta hän voisi toimia kirjailijana tai runoilijana. Näin Virginia Woolf esitti vuonna 1928 teoksessaan Oma huone.

Ajatus tuntuu nykyaikana melko itsestään selvältä, mutta todellisuus taitaa edelleenkin olla jotain toista luovilla aloilla työskentelevillä.

Muutama viikko sitten pääsin Helsingissä haastattelemaan kahta muodin kärkinimeä: Play it again, Sam -vintageliikkeen omistajaa Arja Könöstä sekä R/H-vaatemerkin suunnittelijoita, joita pidetään Suomen nuorina toivoina muodin kansainvälisillä markkinoilla.

Ensimmäisenä päivänä sain kuulla Könösen päätä huimaavan tarinan: kuinka kolmekymppinen nainen uhmasi 80-luvulla juppikulttuuria ja pani pystyyn oman putiikin käyttäen siihen asuntorahansa, vaikka kukaan muu ei hänen haaveeseensa uskonutkaan. Nykyään Play it again, Sam -liike on jo muodin instituutio, jonka ihanuuksia nähdään vuosittain esimerkiksi Linnan juhlissa. Itsekin kävin sieltä muutama vuosi sitten etsimässä hääpukua. Täysin ruusuilla tanssimista ei tosin Könösenkään elämä ole ollut, kun hän on suunnannut Lieksan peräkyliltä kohti suurta maailmaa, tästä kirjoitan lisää muutaman viikon päästä julkaistavassa henkilökuvassamme.

Seuraavana päivänä haastattelin R/H-vaatemerkin luojia Emilia Hernesniemeä ja Hanna Riiheläistä, joista julkaistiinkin Karjalaisessa jo juttu keskiviikkona 12. syyskuuta. Myös nämä naiset kertoivat tarinansa, mistä kaikki sai alkunsa, mitä uhrauksia he ovat joutuneet tekemään myös yksityiselämässään ryhtyessään muotisuunnittelijaksi - tai ”hypätessään kuiluun”, kuten he itse kuvailivat.

Vaikka R/H muodin nykyajan ilmentäjänä ja Play it again, Sam -liike menneiden vuosikymmenien edustajana ilmentävät eri asioita, jäi niistä mieleeni paljon samaa: ilman omaa huonetta ja rahaa on vaikea suunnata yhtään mihinkään. Yhteistä on ollut yrittäjien usko omaan juttuunsa ja tyyliinsä, jota on hauduteltu rauhassa vuosia. Sekä Könönen että Riiheläinen ja Hernesniemi puhuivat myös oma-aloitteisesti muodin eettisyydestä: nykyään kuluttajat arvostavat yhä enemmän vaatteen tai asusteen tarinaa ja alkuperää. Lempivaatteen tulee kestää vuosia ja lukuisia sesonkeja sekä aikaa ja katseita.

 

Hae blogeista

Kuukauden luetuimmat

Ei sittenkään uusi lintulaji Pohjois-Karjalalle

11.07.2015 20:08 Hannu Kauhanen

Mikä perhonen tässä lentää? - katso video

03.07.2015 11:13 Hannu Kauhanen

Tavoitteet uusiksi

03.07.2015 17:18 Aaro Asikainen

Aurora halusi yhä paritella

10.07.2015 17:34 Hannu Kauhanen

Tämän blogin muut kirjoitukset:

Sivu 1 / 5