Back

Hannu Kauhanen

Sähköposti: Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
08.05.2012 23:00

Risteymä olisi lentänyt Kesälahdelle asti

Share
Merihanhi (vas.) ja kaksi metsähanhea Paukkajalla. Merihanhi (vas.) ja kaksi metsähanhea Paukkajalla. Kuvaaja: Kirsi Venetpalo

Vierailu viikon välein suunnilleen samoilla sijoilla antaa hyvän kuvan lintukevään vauhdikkaasta etenemisestä. Kun viikko sitten Enon Sarvingissa ja Pohjalla oli runsaasti sorsia ja kahlaajia, niin nyt tiistaina jäljellä esimerkiksi haapanoiden, tavien ja valkoviklojen määristä oli enää pieni osa.

Sen sijaan tilalle oli ilmestynyt uusia lajeja, kuten käki, pensastasku, rantasipi, suokukko ja räystäspääsky. Ja lisää tulee käytännössä päivittäin. Samaan aikaan monet läpimuuttajat jättävät tältä keväältä hyvästit maakunnalle ja jatkavat eteenpäin pohjoista kohti.

Tällainen laji on esimerkiksi järripeippo, joita on viime päivinä ollut Pohjois-Karjalassa todella suuria määriä pelloilla, pihoilla ja ruokintojen perkeillä. Pian niitä ei juurikaan enää näe, seuraavan kerran sitten syysmuuton aikaan. Kapustarintoja lepäilee ja ruokailee yhä kuivemmilla pellonosilla, mutta kohta nekin jatkavat matkaansa toki pienen osan jäädessä pesimään maakunnan soille.

Suopöllö esitti tiistaina puolenpäivän aikoihin parastaan saalistuslennollaan Sarvingissa. Ilmeisestikin myyriä on seudulla jonkin verran tarjolla, sillä havaittujen suopöllön, sinisuohaukan ja tuulihaukkojen lisäksi irrallaan juoksennellut pystykorva roikotti myyrää hampaissaan Naurisojalla.

Metsähanhien määrät ovat vähenemään päin samalla kun valkoposkihanhet vasta aloittelevat muuttoaan. Sepelhanhet tulevat viimeisinä, vasta toukokuun lopussa. Ne eivät jää maakunnan pelloille laiduntamaan, vaan muuttavat yli komeissa parvissa kohti Jäämerta ja sen rantoja.

Metsähanhien joukosta on löydetty joitakin meri- ja lyhytnokkahanhea. Kuvassa vasemmalla oleva porkkananokkainen merihanhi laidunsi viime viikolla Paukkajan pellolla kuuden metsähanhen kanssa.

Elämänpinnakin osui pitkästä aikaa kohdalle sunnuntaina. Parikkalasta löytynyttä amerikanhaapanaa piti käydä katsomassa, kun alkoi varmistua, ettei kyseessä ollut risteymä. Se oli muuten vain muutaman kilometrin päässä Kesälahden ja Pohjois-Karjalan rajasta.

Niin tietenkin. Jos kyseessä olisi ollut risteymä, se olisi varmasti lentänyt Kesälahden puolelle.
 

Hae blogeista

Uusimmat kirjoitukset

Kiitäjät ovat toinen toistaan hienompia

27.07.2015 19:11 Hannu Kauhanen

Ribsejä grilliin omatekoisen kastikkeen kera

21.07.2015 11:36 Mia Rouvinen

Havaintoja pääskyistä kaivataan

15.07.2015 20:24 Hannu Kauhanen

Ei sittenkään uusi lintulaji Pohjois-Karjalalle

11.07.2015 20:08 Hannu Kauhanen

Kuukauden luetuimmat

Ei sittenkään uusi lintulaji Pohjois-Karjalalle

11.07.2015 20:08 Hannu Kauhanen

Mikä perhonen tässä lentää? - katso video

03.07.2015 11:13 Hannu Kauhanen

Tavoitteet uusiksi

03.07.2015 17:18 Aaro Asikainen

Aurora halusi yhä paritella

10.07.2015 17:34 Hannu Kauhanen

Tämän blogin muut kirjoitukset:

Sivu 1 / 50