Back

Salla Remes-Ylönen

Sähköposti: Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
16.05.2012 18:07

Pienestäkin lukiosta hyvä ponnistaa

Share
Pienestäkin lukiosta hyvä ponnistaa Kuvaaja: Jarno Pääkkönen

Tänään julkistettiin Pohjois-Karjalan ja koko maan ylioppilaaksi kirjoittaneet. Pohjois-Karjalassa on 16 lukiota. Vähiten ylioppilaita kirjoitti Valtimon lukiosta: valkolakin saa Valtimolta neljä ylioppilasta. Vertailun vuoksi suurin lukio maakunnassa on Lyseon lukio, josta kirjoitti 121 opiskelijaa. Lisäksi Lyseosta kirjoitti IB-linjalta 20 opiskelijaa. Aikuislinjalta kirjoitti 16 opiskelijaa ja kaksoistutkinnon suoritti 16 opiskelijaa. Jo pelkän koon vuoksi lukioiden välillä on väistämättä eroja.

Kirjoittaneiden nimiä katsellessa silmään pistää se, miten vähän kirjoittaneita on tullut joistakin kunnista. Lukiota pidetään pystyssä alle kahdenkymmenen kirjoittaneen tuloksesta huolimatta. Toisaalta Juuan lukio erottuu joukosta 29 ylioppilaallaan. Hämmästyttävän paljon ylioppilaita noin 3200 asukkaan kunnasta. Pienen lukion tulevaisuus on varmasti viimeistään lähivuosina kuntatalouden kiristyessä vaakalaudalla Valtimolla, Ilomantsissa, Polvijärvellä ja Outokummussa. Varmimmin lukiotyö näyttää lakkaavan Enossa, mistä kirjoitti tänä vuonna 14 ylioppilasta. Hakijoita ei näyttäisi tulevan riittävästi, että Joensuun kaupunginvaltuuston asettamat ehdot lukion jatkumiselle täyttyisivät.

Lukiolaisten keskuudessa lukion taso herättää usein keskustelua. Kuka menee huippulukioon, kuka kehnoon kouluun. Väitän kuitenkin, että vähäisistä oppilasmääristään huolimatta pohjoiskarjalaiset lukiolaiset lienevät lähes samalla viivalla jatkoa ajatellen. Edessä ovat pääsykokeet, joissa voi pärjätä yhtä hyvin kaupunkilukiosta kirjoittanut kuin maaseudun pienestä lukiosta valkolakin saanut. Ahkeruus ratkaisee yksittäisen ylioppilaan menestyksessä kuitenkin jatkossa enemmän kuin lukion keskiarvo tai valinnaisten aineiden laajuus. Hyvin voi menestyä pienen tai suuremman lukion opiskelija. Istumalihaksissa mitataan lopulta menestys.

Itsekin kirjoitin ylioppilaaksi aikoinaan pienestä Vieremän lukiosta. Tänävuonna Vieremältä kirjoitti ylioppilaaksi yhdeksän abiturienttia. Minun luokallani oli lukiossa noin 30 opiskelijaa. Pieni lukio sinnittelee, ja tahtoa ei varmasti puutu sen jatkosta. Riittävätkö opiskelijat, aika näyttää. Hyvin sieltä on silti voinut ponnistaa elämässä eteenpäin. Uskon, että samoin tekevät myös Pohjois-Karjalan pienten lukioiden kasvatit. Rohkeasti omaa tietään seuraamaan kannustan Pohjois-Karjalan ylioppilaita.

Ai niin. Onnea valkolakista, ylioppilas!

Hae blogeista

Uusimmat kirjoitukset

Kasvun ihme - heliotroopit jo taimella

13.02.2016 19:45 Hannu Kauhanen

Varpusia vähemmän kuin koskaan

05.02.2016 20:17 Hannu Kauhanen

Valkopäätiainen - nyt se onnistui!

02.02.2016 12:40 Hannu Kauhanen

Löytyykö valkopäätiainen Pihabongauksessa?

29.01.2016 15:05 Hannu Kauhanen

Kuukauden luetuimmat

Ääripäästä toiseen

18.01.2016 20:21 Aaro Asikainen

Valkopäätiainen - nyt se onnistui!

02.02.2016 12:40 Hannu Kauhanen

Valkopäätiaisbongaus tuotti harmaapäätikan

25.01.2016 13:39 Hannu Kauhanen

Tämän blogin muut kirjoitukset:

Sivu 1 / 9