Back

Salla Remes-Ylönen

Sähköposti: Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
16.05.2012 18:07

Pienestäkin lukiosta hyvä ponnistaa

Share
Pienestäkin lukiosta hyvä ponnistaa Kuvaaja: Jarno Pääkkönen

Tänään julkistettiin Pohjois-Karjalan ja koko maan ylioppilaaksi kirjoittaneet. Pohjois-Karjalassa on 16 lukiota. Vähiten ylioppilaita kirjoitti Valtimon lukiosta: valkolakin saa Valtimolta neljä ylioppilasta. Vertailun vuoksi suurin lukio maakunnassa on Lyseon lukio, josta kirjoitti 121 opiskelijaa. Lisäksi Lyseosta kirjoitti IB-linjalta 20 opiskelijaa. Aikuislinjalta kirjoitti 16 opiskelijaa ja kaksoistutkinnon suoritti 16 opiskelijaa. Jo pelkän koon vuoksi lukioiden välillä on väistämättä eroja.

Kirjoittaneiden nimiä katsellessa silmään pistää se, miten vähän kirjoittaneita on tullut joistakin kunnista. Lukiota pidetään pystyssä alle kahdenkymmenen kirjoittaneen tuloksesta huolimatta. Toisaalta Juuan lukio erottuu joukosta 29 ylioppilaallaan. Hämmästyttävän paljon ylioppilaita noin 3200 asukkaan kunnasta. Pienen lukion tulevaisuus on varmasti viimeistään lähivuosina kuntatalouden kiristyessä vaakalaudalla Valtimolla, Ilomantsissa, Polvijärvellä ja Outokummussa. Varmimmin lukiotyö näyttää lakkaavan Enossa, mistä kirjoitti tänä vuonna 14 ylioppilasta. Hakijoita ei näyttäisi tulevan riittävästi, että Joensuun kaupunginvaltuuston asettamat ehdot lukion jatkumiselle täyttyisivät.

Lukiolaisten keskuudessa lukion taso herättää usein keskustelua. Kuka menee huippulukioon, kuka kehnoon kouluun. Väitän kuitenkin, että vähäisistä oppilasmääristään huolimatta pohjoiskarjalaiset lukiolaiset lienevät lähes samalla viivalla jatkoa ajatellen. Edessä ovat pääsykokeet, joissa voi pärjätä yhtä hyvin kaupunkilukiosta kirjoittanut kuin maaseudun pienestä lukiosta valkolakin saanut. Ahkeruus ratkaisee yksittäisen ylioppilaan menestyksessä kuitenkin jatkossa enemmän kuin lukion keskiarvo tai valinnaisten aineiden laajuus. Hyvin voi menestyä pienen tai suuremman lukion opiskelija. Istumalihaksissa mitataan lopulta menestys.

Itsekin kirjoitin ylioppilaaksi aikoinaan pienestä Vieremän lukiosta. Tänävuonna Vieremältä kirjoitti ylioppilaaksi yhdeksän abiturienttia. Minun luokallani oli lukiossa noin 30 opiskelijaa. Pieni lukio sinnittelee, ja tahtoa ei varmasti puutu sen jatkosta. Riittävätkö opiskelijat, aika näyttää. Hyvin sieltä on silti voinut ponnistaa elämässä eteenpäin. Uskon, että samoin tekevät myös Pohjois-Karjalan pienten lukioiden kasvatit. Rohkeasti omaa tietään seuraamaan kannustan Pohjois-Karjalan ylioppilaita.

Ai niin. Onnea valkolakista, ylioppilas!

Hae blogeista

Uusimmat kirjoitukset

Kuin sadusta

27.02.2015 08:38 Jani Leinonen

Jääkuikka - Karvion uusi matkailuvaltti

26.02.2015 14:47 Hannu Kauhanen

Sitoutumalla hyvä tulee kasvohoidostakin

26.02.2015 14:37 Mia Rouvinen

Pakkasen piti lauhtua

20.02.2015 10:49 Jani Leinonen

Josban kaikkien aikojen pistemiehet liigassa

18.02.2015 06:00 Jarmo Sieviläinen

Kuukauden luetuimmat

Josban kaikkien aikojen pistemiehet liigassa

18.02.2015 06:00 Jarmo Sieviläinen

Tilhet mässäilevät nyt omenoilla - katso video

13.02.2015 15:26 Hannu Kauhanen

Sen täydellisen yksilön metsästys

05.02.2015 13:34 Mia Rouvinen

Tämän blogin muut kirjoitukset:

Sivu 1 / 9