Back

Mia Rouvinen

Sähköposti: Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
18.06.2012 17:40

Hauska tappaa vanha tuttu

Share
Tulppaanit ovat jo lakastuneet,helmililjat sinnittelvät vielä ja  seuraavaksi kukkansa avaavat pionit. Tulppaanit ovat jo lakastuneet,helmililjat sinnittelvät vielä ja seuraavaksi kukkansa avaavat pionit. Kuvaaja: Mia Rouvinen

Ennen alkukesän lomaani valmistauduin taistoon kukkapenkistä puskevien suomentatarien kanssa. Perinteinen kasvi on ihan kiva, sillä se tuo suojaa ja peittää ongelmakohtia, mutta tällä kertaa se on  väärässä paikassa - uudessa pionipenkissäni. Olen kiskonut sateen lihottamia versoja penkistä joka viikko, sillä en ole malttanut tarttua myrkkypulloon. Siinä sivussa voisi kuolla jokin viaton kasvikin. Nyt hetki voi olla käsillä.

Huomasin pari päivää sitten sateen välissä pikaista katsausta tehdessäni, että pionipenkistä, jossa alkukesällä ovat ihastuttaneet narsissit, tulppaanit ja helmililjat, puskee paksuina alkuina jotakin köynnöksen tapaista. Koska penkistä on tullut esiin muitakin vuosien varrella taantumaan päässeitä kasveja, olin innoissani - mikähän se on?

Ensimmäinen nykäisy varresta palautti minut sekunnin sadasosassa lapsuuden kesiin ja mummollaan: tätä on kitketty ja paljon ennenkin. Elämänlangaksi sitä kutsuttiin, vaikkakin kyseessä on isokierto eli karhunköynnös. Verso katkeaa aina siten, että sen juurta jää minimaalinen pala maahan, ja siitähän se kiusankappale kasvaa taas uudelleen.

Isojen kasvien varjossa uinunut köynnösarmeija heräsi viime syksynä, kun mylläsin penkin uuteen uskoon. Nyt olen sadatellut laiskuuttani - oli pitänyt tehdä pioneille penkki ihan alusta asti. Toisaalta mies nauttii ruoholeikkuusta (oikeasti!) ja haluaa säilyttää pihassa pelailualueen, joten nurmikkoa ei voi täyttää kukkapenkeilläkään - etenkään kun isojen puiden takia sopivia paikkoja penkeille on kovin vähän.

Ehkä vihdoinkin nörryn ja tartun rikkaruohomyrkkyyn. Siinä on tosin vähän periksi antamisen makua. Reilusti käydystä taistelusta ansaittu voitto maistuu aina paremmalta. Sitä paitsi, kuten tiistain Karjalaisen terveyssivulla kerrotaan, mullassa möyhiminen tekee hyvää immuunipuolustukselle ja yleensäkin terveydelle.

 

Hae blogeista

Uusimmat kirjoitukset

Ikimuistoiset Suomi-Ruotsi-finaalit

13.12.2014 21:11 Jarmo Sieviläinen

MM-kisat kunnolla käyntiin välieristä

12.12.2014 23:23 Jarmo Sieviläinen

Vuoden 2014 suosikit - mukana yllätys

09.12.2014 10:18 Olli Sorjonen

Eikö läski enää kelpaa tikoille?

07.12.2014 14:31 Hannu Kauhanen

Kuukauden luetuimmat

Tässä on Karjalainen All Stars -joukkue Josbaa vastaan

01.12.2014 10:59 Jarmo Sieviläinen

Selkäsauna

27.11.2014 10:12 Aaro Asikainen

Eikö läski enää kelpaa tikoille?

07.12.2014 14:31 Hannu Kauhanen

Mustapääkerttu tuli ruokinnalle

27.11.2014 09:42 Hannu Kauhanen

Tämän blogin muut kirjoitukset:

Sivu 1 / 11