Sunnuntai, 29.5.2016
Oliver, Olivia, Oiva
Kolumni

Lisko rokkaisi muuallakin kuin Ilosaaressa

  • Marita Jalkanen
Joensuu aikoo nimetä rupiliskon ja oravan uusiksi nimikkolajeikseen (Karjalainen 7.8.). Entuudestaan Joensuun nimikkolajeja ovat juurtokaisla, herkkutatti, järvilohi ja kultasirkku.

Uhanalaista rupiliskoa esitettiin nimikoksi valtuustoaloitteessa, jossa Joensuuta kuvataan Suomen rupiliskopääkaupungiksi. Koko Manner-Suomen kaikista 70 tunnetusta liskon lisääntymislammesta 31 on Joensuun alueella.

Rupiliskoaloitteen sivussa nimikkolajistatuksen on saamassa Kiihtelysvaaran orava.

Rupilisko on niitä harvoja valtuustoaloitteita, jotka ovat saaneet valmistelussa pelkästään myötämieltä ilman kiemuraisin sanakääntein naamioitua ämpyilyä, miksi aloitetta ei voi toteuttaa. Ehkä siksi, että nimeäminen ei maksa mitään.

Rupilisko on musta, korkeintaan vajaan 20 senttimetrin mittaiseksi kasvava sammakkoeläin. Valokuvasta päätellen ei kovin kummoisen näköisen otus, mutta sympaattisen oloinen.

Joensuulle rupilisko on mahdollisuuksien eläin, jos sitä halutaan hyödyntää.

Totuuden nimissä nimikkolajit tai muut ”hömpötykset” eivät kaupungin taloutta pelasta tai muihin oikeasti keskeisiin asioihin vaikuta. Mutta pienillä ja pehmeillä asioillakin on julkikuvassa merkitystä.

Ajatellaanpas nyt...

Outoudessaan rupilisko herättää jo sanana mielenkiintoa.

Harvinaisuusarvossa tummien lampivesien asukki päihittää jopa saimaannorpan, joka on Savonlinnan lisäksi Rääkkylän ja Taipalsaaren nimikkolaji.

Kiihtelysvaaran orava on 11 muunkin kunnan ja kaupungin nimikkolajistossa. Herkkutatin ovat omineet myös jyväskyläläiset.

Järvilohi on ainoastaan Joensuun nimikko. Siitä voisi kehittää jotakin. Mutta haloo... kuka on kiinnostunut jostakin juurtokaislasta?

Sympaattista rupiliskoa voisi käyttää kaupungin imagonrakennuksessa ja markkinoinnissa monin tavoin.

Jospa jossakin kaupungin nettisivuilla ruudun yli vilistäisi lisko? Ei ihan päätöspöytäkirjoissa, mutta jossakin lastenosastolla.

Liskosta voisi tuotteistaa monenlaista esinettä ja matkamuistoa. Se toimisi esimerkiksi pinssinä, koruna tai avaimenperänä.

Nopeasti mieleen tulee yksi idea, joka näkyy laajasti Joensuun kesäkuvassa, mutta enpäs nyt sano.

Ilosaarirockin väki on jo rupiliskon löytänyt. Ympäristötietoinen festivaali kompensoi kasvihuonekaasupäästöjä lahjoittamalla rahaa suojelutyöhön. Näin on ennallistettu ja rakennettu ympäristöä, johon näyttää jo syntyvän uutta liskoelämää.

Joensuulainen lastenmusiikkiyhtye Hullut Hattuset on tehnyt laulun nimeltä Rupilisko. Laulun ruma lisko lähtee Öllölästä kohti syrjimätöntä tulevaisuutta ja etsimään elämänkumppania Ilosaaren suunnalta.