Torstai, 26.5.2016
Minna, Vilma, Miina
Kolumni

Joensuussa valtava aukko paikattavaksi

  • Jouko Kempas
Lokakuun kuntavaalit Joensuussa ovat sukupolvenvaihdosvaalit. Ensivilkaisu ehdokaslistoihin kertoi, että poisjäävien nimet ovat mielenkiintoisempaa luettavaa ja pohdittavaa kuin uudet ehdokkaat. Kohauttavia yllätysnimiä ei listoilta löydy - yhtään väheksymättä ketään tai mitään.

Joensuussa ehdolle eivät lähteneet enää muun muassa Pekka Ravi (kok.), Riitta Myller (sd.), Anu Vehviläinen (kesk.), Ossi Haatainen (vas.), Pertti Puhakka (kesk.), Erkki Kanerva (sd.) ja Timo Elo (kok.). Yksin tämän seitsikon mukana poistuu ainakin parisataa vuotta valtuustotyön kokemusta, osaamista ja yhteistyösuhteita. Samoin uusille ottajille tarjoutuu jaettavaksi lähes neljätuhatta ääntä.

Seitsikon jäljiltä jää valtava aukko paikattavaksi. Siinä piilee suuri riski, mutta samalla myös mahdollisuus. Löytyykö uusia vastuunottajia ja -kantajia? Onneksi ehdokaslistoilla on ilahduttavan paljon nuoria ehdokkaita, ja naisia, aivan uusia ja tuoreita nimiäkin.

Joensuulla on monen kunnan tapaan selätettävänä vaikeita talous- ja kuntarakenneratkaisuja. Silti ei ole mitään syytä epäillä tai pelätä, etteikö vastuunkantajia löytyisi tässäkin tilanteessa. Kokemusta ja osaamista ei saa valmiina kaupasta, vaan ne pitää ihan itse hankkia vuosien työllä. Niin on aina ollut ja tulee olemaan.

Hyvä, että ehdolla on myös konkari-ikäisiä joensuulaisia. Heitä on väärin pitää menneiden aikojen muumioina, sillä juuri tässä hädässä nuorten rinnalle tarvitaan kokemusta tavallista enemmän.

Konkariseitsikon jäsenet ovat kertoneet syynsä poisjääntiin. Yksi syy on jäänyt monelta sanomatta: tämän vaalikauden valtuuston turhauttavan huono henki ja yhteistyökyky. Siihen pitää saada ryhtiliike, koska se on myös meidän äänestäjien etu.

Vaaleissa katsotaan aina eteenpäin. Joensuun kuntavaaleissa valmistellaan ja peilataan asetelmia seuraaviin eduskuntavaaleihin. Kuntavaalit ovat tavallaan esivaalit, kun ajatellaan vaikkapa Pekka Ravin tai Anu Vehviläisen lähtökohtaa seuraavissa eduskuntavaaleissa. Tähän saakka maakunnan kokoomus on ollut Ravin vaalikone ja Joensuun keskusta Vehviläisen kämmenellä.

Kun he eivät ole nyt kuntavaaleissa keräämässä tuiki tärkeitä ääniä puolueelleen, tarjoutuu tuleville haastajille todella herkullinen mahdollisuus. Jos joku Joensuun kokoomuksen ja keskustan ehdokkaista nousee nyt selvästi muita päätä pitemmäksi, on hänellä hyvät eväät haastaa Ravi ja Vehviläinen eduskuntavaaleissa. Tai lyödä luu kurkkuun! Äänikuninkaan tai -kuningattaren paikka on aidosti auki.

Perussuomalaisille ennustetaan vaalivoittoa myös Joensuussa. Ehdokkaita on ainakin paljon. Menestyksen ratkaisee, kuinka perussuomalaiset saavat kannattajansa äänestämään. Millä teemoilla ja asioilla vaalikentillä mellastetaan? Läksyjä on luettu ja tehty, mutta lähiviikot paljastavat, löytyykö oikeita paikallisia vaihtoehtoja ja ratkaisuja.