Tiistai, 31.5.2016
Helka, Helga
Kolumni

Pääesikunnan selvitys on täysi susi

  • Pasi Koivumaa

 

Perusteilla oleva puolustusvoimien palvelukeskus aiotaan väen vängällä sijoittaa Uudellemaalle, Tuusulaan. Pääesikunta lähtee näet selvityksessään siitä, että Tuusula on sen sijoituspaikaksi riittävän turvallinen ja muutenkin ainoa oikea vaihtoehto (Karjalainen, 13.5.).
Pääesikunnan mukaan keskuksen sijoittaminen Joensuuhun tai Kouvolaan tarkoittaisi "epävarmuustekijöiden lisääntymistä poikkeusolojen toimintojen ja palvelujen turvaamisessa". Tuusulan, Joensuun ja Kouvolan lisäksi palvelukeskuksen sijoituspaikkakunnaksi on ehdolla Jyväskylä, ja näistä kaikista Joensuu saa huonoimmat arviot.
Puolustusvoimien palvelukeskus työllistää yli 200 henkilöä, ja ainoa oikea lähtökohta on se, että se sijoitetaan alueelle, joka menettää varuskunnan ja sen myötä paljon enemmän.
 
Pohjois-Karjalan prikaatin lakkautus ensi vuoden lopulla vie maakunnastamme yli 300 työpaikkaa. Samalla se vie monen itäsuomalaisen uskon siihen, että koko maata aiotaan jatkossakin puolustaa. Tätä uskoa koettelee nyt myös pääesikunta palvelukeskusselvityksellään.
On aivan pöyristyttävää, että pääesikunnan mielestä Joensuu ei kelpaa palvelukeskuksen sijaintipaikaksi, koska se ei olisi kriisin oloissa sille riittävän turvallinen kolkka. Ensin siis lakkautetaan prikaati ja samalla vannotaan koko maata puolustettavan, mutta sitten prikaatin lakkauttamisen jälkeen ei Pohjois-Karjalaa nähdä tarpeeksi turvallisena joillekin palkanlaskijoille.
Pitäisikö meidät kaikki pohjoiskarjalaiset jo evakuoida täältä turvaan – vaikkapa Dragsvikin varuskunnan huomaan?
 
Ei mene läpi. Koko pääesikunnan selvitys on täysi susi. Sitä voisi luonnehtia jopa naurettavaksi vitsiksi, jos näin vakavilla asioilla kehtaisi leikitellä.
Tyrmistyttävintä on tämä pelottelu palvelukeskuksen joutumisesta erityiseen vaaraan Joensuussa. Jos tällainen hallintokeskus todella nähdään sellaisena operatiivisesti tärkeänä yksikkönä, jonka sodassa vihollinen haluaisi lamauttaa, ei siinä maantiede paljon vaikuttaisi. Isku tapahtuisi todennäköisimmin tietoverkossa eikä niin, että panssarit vyöryisivät palvelukeskuksen pihalle.
Täysin metsään menee niin ikään selvityksen johtopäätös, jonka mukaan Joensuusta ei löytyisi palvelukeskukseen ammattitaitoista työvoimaa, koska Joensuussa on jo valtion talous- ja henkilöstöhallinnon palvelukeskuksen päätoimipiste (Palkeet).
Varsinainen floppi on tämä tyhjentävä päätelmä: "Palvelukeskuksen sijoittaminen Tuusulaan on perusteltua vertailtaessa sijaintipaikkakuntia kaikkien alueellisten tekijöiden näkökulmasta. Saavutettavuus, vetovoimaisuus ja puolisoiden työnsaantimahdollisuudet puoltavat palvelukeskuksen sijoittamista Tuusulaan." 
 
Selvitykselle löytyy kyllä sille sopivaa käyttöäkin – kunhan se ensin painetaan riittävän pehmeälle paperille.
 
Kirjoittaja on Karjalaisen päätoimittaja.