Keskiviikko, 25.5.2016
Urpo
Kolumni

Kesälahti ja Kittee ne yhteen soppii

  • Sirpa Suomalainen
Kesälahden ja Kiteen kuntaliitosjuna puksuttaa tasaisen varmasti eteenpäin. ”No, mites teillä Kesälahdella suhtaudutaan liitokseen?” kysytään minultakin aika usein.

Vastaan, että rauhallisesti.

Yhdistymistä vastustavia yleisönosastokirjoituksia ei ole näkynyt, ja johtavat luottamushenkilöt ovat viime aikoina välttyneet rivikuntalaisten haukkumapuheluilta.

He sanovat, että haukkumiset loppuivat siihen, kun kunta hylkäsi Savonlinna-vaihtoehdon.

Yksi huolenaiheista on kuitenkin Kesälahti-nimen säilyminen. Kesälahtelaisille nimi tarkoittaa juuria, identiteettiä, kotia, turvallisuutta ja aurinkoisen kesäistä imagoa.

Kuntaliitosneuvottelijat ovat vakuuttaneet, että molempien kuntien nimet ja Kesälahden aurinkokunta -nimikin säilytetään. Tosin, en ole vielä nähnyt ainuttakaan konkreettista suunnitelmaa Kesälahti-nimen turvaamiseksi. Vaikuttaa vähän siltä, että nimen oletetaan säilyvän pelkillä puheilla.

Yksi takaiskukin tässä ilmeni: Kesälahden vapaa-aikasihteeri jää kesällä eläkkeelle, eikä tilalle ole aiottu uutta palkata.

Toivon todella hartaasti, että luottamushenkilöt perehtyisivät vapaa-aikasihteerin laajaan tehtäväkenttään ja ihan vakavissaan pohtisivat, miten asiat vastaisuudessa hoidetaan. Ei kaikkea voi sysätä järjestöjen niskaan.

Valitettavasti nuoriso-, kulttuuri- ja liikuntatoimi jäivät yhdistymisneuvotteluissa ja -tiedotustilaisuuksissa huomiotta.

Uudessa Kiteen kaupungissa arvelen olevan ihan riittävästi Kesälahden puolta pitäviä, sillä organisaatio on pullollaan kesälahtelaisia tai taustaltaan kesälahtelaisia.

Kesälahdelta ovat esimerkiksi uuden kunnan tekninen johtaja Antti Asikainen, perusturvajohtaja Airi Turunen, yhdyskuntasuhteiden johtaja Jorma Turunen, talousjohtaja Eija Hämäläinen, erikoisasiantuntija Risto Asikainen ja rakennustarkastaja Seppo Lundell.

Jopa Kiteen kehitysjohtaja Nina Holopainen on syntyisin Kesälahdelta.

Johtavista viranhaltijoista ainoastaan kaupunginjohtaja Kirsi Hämäläinen ja hallintojohtaja Ulla Huhtilainen eivät ole Kesälahti-taustaisia.

Yhteenkuuluvuutta on omiaan lisäämään sekin, että monet kiteeläiset ovat tottuneet lomillaan suuntaamaan Kesälahdelle mökilleen tai loikoilemaan lomakylien hiekkarannoille.

Miten uusi kunta pärjää, riippuu paljon sekä luottamushenkilöiden että viranhaltijoiden tahdosta ja taidoista. Riitelijöitä ei nyt todellakaan tarvita.

Uuden kunnan kehityksen suuntaan vaikuttaa suuresti myös se, miten Kiteellä onnistutaan Puhoksen teollisuusalueen kehittämisessä.

Työtä sen eteen tehdään hartiavoimin, ja suuria uutisia voi tulla minä päivänä tahansa.