Lauantai, 28.5.2016
Alma
Kolumni

Venäjäkö suomalaiselle vihoviimeisin paikka!

  • Kari Kontkanen
Ettäkö Venäjä on suomalaiselle vihoviimeinen maa, jossa hän haluaisi asua! Tämän hätkähdyttävän tiedon saimme lukea viime sunnuntain Karjalaisesta, jossa julkaistu Sunnuntaisuomalaisen teettämä kysely niittasi itäisen naapurimme asuinpaikkana kirkkaasti esimerkiksi Pohjois-Koreaa tai Afganistania viheliäisemmäksi lääväksi.

Yhtään ei ole syytä epäillä Taloustutkimuksen ammattitaitoa kyselytutkimuksen tekijänä ja tulosten analysoijana. Siksipä hätkäyttää ja panee miettimään syitä, miksi enemmän kuin joka neljäs suomalainen ei mistään hinnasta haluaisi asua Venäjällä.

Vuosisataiset historialliset traumat, viime vuosisadalla käydyt sodat, sotien jälkeinen luoviminen kylmän sodan keskellä, lapsikaappauskiistat, korruptioepäilyt aina maan ylimmän johdon vaaleja myöten, suomalaistutkijan kaltoin kohtelu ja viimeisimpänä esimerkiksi venäläiskenraalin kommentit suomalaisten sotaharjoituksista ja Nato-suhteista eivät voi olla vaikuttamatta mielikuviimme Venäjästä.

Yleisesti vallalla olevia kielteisiä mielikuvia Venäjästä pystyy kuka tahansa suomalainen listaamaan melkoisen joukon. Kuinka monelle näistä negatiivisista mielikuvista on aidosti ja todistetusti todellisuuspohjaa, onkin sitten eri juttu.

Monesti tuntuu siltä, että vankimmat mielipiteet asiasta kuin asiasta on niillä, jotka asiasta vähiten tietävät.

Jos esimerkiksi lukematon kirja, katsomaton elokuva tai tuntematon henkilö ollaan valmis lyttäämään kuulopuheiden perusteella, niin miksei sitten Venäjäkin käymättä paikan päällä toteamassa tilannetta.

Mielenkiintoista olisikin ollut tietää, kuinka moni Venäjän vihonviimeiseksi asuinpaikaksi nimenneestä oli siellä edes käynyt.

Olisikohan sittenkin niin, että monessa nopeasti puhelinkysymykseen vastanneessa asuu sisimmässä ahdistava vieraan pelko. Se voi näkyä myös kotoisessa arjessamme suhtautumisessa asuinympäristömme keskivertonormistosta poikkeaviin ihmisiin, olivatpa nämä sitten vammaisia, vegaaneja, homoja, hiphoppareita, somaleja  -  tai venäläisiä.

Eikä tämä vieraanpelko, vai kutsuisiko sitä rehellisesti rasismiksi, ole pelkästään osan suomalaisista yksinoikeus. Sitä samaa kohtaavat ”erilaiset” niin Moskovassa kuin Mosambikissakin.

Suomalaisten jopa russofobista näkemystä Venäjästä ei kannattaisi kuitenkaan ohittaa pelkällä olankohautuksella, siksi synkeä kuva tuntuu kyselyn perusteella suomalaisilla isosta itäisestä naapuristamme olevan.

Neuvostoliiton ja YYA-ajan korulauseet molemminpuolisesta luottamuksesta ja arvostuksesta taisivat sittenkin olla aika kaukana totuudesta.

Onko tämänkään kyselyn tulos koko totuus? Tuskinpa vain.

Suuntaa se kuitenkin antaa  -  ja aika ikävästi se heijastelee suomalaisen yhteiskunnan näennäisesti tyynen pinnan alla koko ajan lisää voimaa hakevia virtauksia.