Torstai, 26.5.2016
Minna, Vilma, Miina
Kolumni

Laiskalle rahalle vaikea löytää turvasatamaa

  • Heikki Arppi
Viime viikkojen jättipotit innostivat jälleen suomalaisen lottokansan kantamaan roponsa veikkauspisteisiin. Kun yhdellä kierroksella lototaan 15 miljoonalla eurolla, on usko onnennumeroiden toteutumiseen kova. Ja pettymys myöhemmin raju.

Säännöllisesti loton kaltaisiin tuuripeleihin panostavalla motivaation on oltava jännityksessä, sillä tosiasiassa vuosien varrella miljoonista lottoajista muutama sata jää peliurallaan voitolle. Vuosikymmenten aikana kun yksi kuusi oikeinkaan ei todennäköisesti riitä.

En silti väheksy lottoa ajanvietepelinä, kuten en peliautomaattien ääressä marketeissakaan viihtyviä. Tai vaikkapa Pohjois-Karjalassa ravihevosia kasvattavia, vaikka harva heppakaan omia rehurahojaan kilparadoilla pystyy tienaamaan. Pääasia, että rahalleen saa vastineeksi mielihyvää.

Itse urheiluvedonlyöntiä jonkin verran harrastavana tiedän, kuinka vaikea yksittäisiä voittajiakin on löytää -  vaikka kertoimia vertailisi useammankin vedonlyöntitoimiston kesken.

Jos sattuisi saamaan 100  000 euron perinnön, niin nykyiseen maailmanaikaan olisi todella vaikeaa sijoittaa rahat turvallisesti ja jopa voittoa tuovasti.

Tilille? Hölmöä. Inflaatio huolehtii takuuvarmasti, että korkotuotto jää toiseksi.

Sijoitusasuntoon? Ei, kuplaa on jo Joensuun seudullakin hinnoissa, jos ei osaa itse remontoida huonokuntoista kämppää.

Metsään? Ehkä, jos osaisi ja jaksaisi itse hoitaa sitä. Metsänhoitoyhdistyksen palveluita maksamalla tuotto jäisi pieneksi. Myrskyt, hirvet tai kirjanpainajat huolehtisivat lopusta.

Sijoitusrahastoihin? Helppo tapa. Pankin välistä vetämät palkkiot on hyvä selvittää, sillä ne voivat viedä yllättävän suuren siivun tuotosta.

Suorat osakesijoitukset? Vaatii jonkin verran tietoa, mutta houkuttelee nyt, kun kurssit historiallisesti ovat alhaalla.

Olkoon päätös mikä tahansa, niin nöyryyttä ei saa unohtaa.

Sijoittajat ovat ihmisiä. Ihmiset yliarvioivat taitonsa ja aliarvioivat riskejä.

Sijoittamisessa pitää olla pitkä horisontti. Kuulin erään vanhemman naishenkilön saaneen pankiltaan ohjeita, että nyt kannattaa luopua rahastoista, kun ne eivät ole vielä miinuksella.

Karmealta kuulostaa, sillä takuuvarmasti tuokin rahasto on jossakin vaiheessa tällä vuosikymmenellä paljon korkeammalla kuin nyt.

Olen opettanut aloittelevia nuoria shakinpelaajia, että istukaa käsienne päällä. Silloin ei tee liian nopeita siirtoja. Samaa voisi nyt opettaa jokaiselle pitkäaikaiseen sijoittamiseen soveltuvaa laiskaa rahaa omistavalle. Älkää hötkyilkö!

Maailma voi mennä talouden suhteen tulevan vuoden aikana vieläkin synkempään suuntaan, Italiakin joutua autettavien joukkoon, euro hajota, ja Nokia joutua myytäväksi, mutta kaikki kurjuuskin loppuu aikanaan.