Sunnuntai, 29.5.2016
Oliver, Olivia, Oiva
Pääkirjoitus

Juha Rehula olisi vahva haastaja Tuomo Puumalalle

  • Karjalainen

 

Eduskunnan pienimmän oppositiopuolueen keskustan puheenjohtajakilpa kiihtyi tällä viikolla, kun puolueen kokkolalainen varapuheenjohtaja Tuomo Puumala, 30, vahvisti lähtevänsä ehdolle. Myös yrityselämässä kannuksensa saanut, kempeleläinen ensimmäisen kauden kansanedustaja Juha Sipilä, 50, kertoi rohkeasti tavoittelevansa puolueensa puheenjohtajuutta.
Kilvassa on nyt neljä ehdokasta – Puumalan ja Sipilän lisäksi keskustan kunniapuheenjohtaja Paavo Väyrynen, 65, Keminmaalta sekä kansanedustaja Mauri Pekkarinen, 64, Jyväskylästä – ja mukaan siihen odotetaan vielä ainakin hollolalaista kansanedustajaa Juha Rehulaa, 48, sekä tuusulalaista kansanedustajaa Antti Kaikkosta, 38.
Kisasta on luvassa tasainen. Väyrynen teki valovoimaisen comebackin keskustan presidenttiehdokkaana, mutta sen, minkä hän mielikuvapolitikoinnissa presidentinvaaleissa voitti, voi hänen puolueensa hävitä. Presidentiltä odotetaan poliittista kokemusta ja itsellisyyttä, mutta Väyrysen paluu puolueensa johtoon kuvastaisi enemmän keskustan neuvottomuutta kuin halua ja kykyä uudistua. Pekkariseen pätee sama.
Väyrynen ja Pekkarinen olisivat olleet vahvoilla uusintaottelussa nykyistä puheenjohtajaa Mari Kiviniemeä vastaan, mutta kun he muuttuivat haastajista haastetuiksi, todellinen kilpa käytäneen nuorempien ehdokkaiden kesken.
Puumala on tässä asetelmassa vahvoilla. Toisen kauden kansanedustaja on erinomainen esiintyjä ja on taiteillut puolueensa klikkien välimaastossa tahraamatta takkiaan. Puumalan alkiolaiset teemat ja vaatimukset pesäerosta kokoomukseen vetoavat etenkin keskustan siihen peruskannattajakuntaan, joka pettyi puolueen etääntymiseen syrjäseutujen arjesta Matti Vanhasen ja Kiviniemen johdolla.
Myös Sipilä on yllättävässäkin nosteessa. Suurelle yleisölle täysin tuntematon ehdokas saa taakseen puolueen suuren Pohjois-Pohjanmaan piirin, ja Sipilän yrittäjätausta luetaan hänen edukseen tilanteessa, jossa puolue hakee aivan uutta rytminmuutosta ja jossa vaalirahoituskohu henkilöityy moniin puolueen johtohahmoihin, muiden muassa Kaikkoseen.
Mikäli Rehula asettuu ehdolle, on hän vahva haastaja Puumalalle. Rehulalla on ministerikokemusta, ja hänet tunnetaan sovittelevana poliitikkona. Rehula sopinee hyväksi kompromissiehdokkaaksi niille keskustalaisille, jotka eivät halua radikaalia sukupolvenvaihdosta ja hyppyä tuntemattomaan.