Maanantai, 30.5.2016
Pasi
Pääkirjoitus

Selvitys on paikallaan

  • Karjalainen

 

Kilpailuviraston päätös selvittää mahdolliset kaavoituksen aiheuttamat kilpailun esteet päivittäistavarakaupassa on tänä vaalirahaselvitysten ja lahjontatuomioiden aikana tervetullut lisä avoimeen yhteiskunnallisen keskusteluun.
Kuntapäättäjien, kaavoittajien ja kaupan isojen toimijoiden kytköksistä on varsinkin kaupan kahden suuren toimijan, K-ryhmän ja S-ryhmän kilpailijoiden keskuudessa huhuttu jo vuosia.
Nyt tehtävä selvitys on arvokas niin kuntapäättäjien puolueettomuuden kuin myös kaupan suomalaisten jättiläisten kannalta, jos ja toivottavasti kun tuo selvitys ampuu nämä huhut alas.
Ei voi kieltää, etteivätkö S- ja K-ryhmä olisi onnistuneet kauppapaikkavalinnoissaan.
Selitys tähän voi olla myös hyvin arkipäiväinen. Esimerkiksi Pohjois-Karjalassa jo pelkästään paikallistuntemus, jota varsinkin S-ryhmästä löytyy yllin kyllin, tuo etulyöntiaseman kauppapaikkoja seulottaessa. Esimerkiksi ulkomaisilla toimijoilla tätä vahvuutta ei välttämättä ole.
Kaavoituksen merkitystä kaupan kilpailulle ei kiellä kukaan. Tiedetään myös, että avoin kilpailu on viime kädessä kuluttajien etu. Siksikin tämä selvitys on paikallaan.