Tiistai, 24.5.2016
Tuukka, Touko
Pääkirjoitus

Valmiista palveluista voi hyvin maksaa

  • Karjalainen

 

Suomalaiset, pohjoiskarjalaisista puhumattakaan, ovat tottuneet kulkemaan metsäpoluilla kuin omillaan. Jokamiehenoikeudet takaavat, ettei tunne ole tuulesta temmattu.
Luontomatkailumaakunnaksi profiloituneessa Pohjois-Karjalassa tämä on myös ongelma. Retkeilyreitistöjä on rakennettu kymmenittäin, ja niillä on kulkijoitakin, mutta matkailuyrittäjän bisnes on lujilla. Reppu selässä omissa eväissään kulkeva turisti ei juuri paikallistaloutta lämmitä.
Muutos on kuitenkin ovella, sillä yhä useampi metsässä samoilija haluaa palveluja. Puolet tuoreeseen kyselyyn vastanneista olisi suorastaan valmis maksamaan reiteillä kulkemisesta vapaaehtoisen maksun, onhan siellä valmiina niin puut kuin kirveetkin, laavut ja tulisijat.
Jokamiehenoikeus tekee rahastuksen vaikeaksi. Lisäksi suuri osa reitistöistä on Metsähallituksen mailla, joten tavallaan ne on kertaalleen maksettukin verovaroilla. Tästä huolimatta vaellusturismin omavastuuosuudet – edes vapaaehtoisina – ovat reilua meininkiä. Ei ole ilmaisia lounaita, mutta ei ole ilmaista makkaranpaistoakaan. Joku aina maksaa.
Mille tahansa polunpätkälle ei edes vapaaehtoista rahastusta voi tietenkään koskaan tulla.