Maanantai, 30.5.2016
Pasi
Pääkirjoitus

Natiseeko jää syyttäjän alla?

  • Karjalainen

 

Yhdeksi Suomen rikoshistorian merkillisimmistä tapauksista kehkeytyneen Ulvilan surman – tai Annelin Auerin tapauksen – syyttäjä sai valitusluvan korkeimpaan oikeuteen. Muuta vaihtoehtoa ei ollutkaan. Käräjä- ja hovioikeuden ristiriitaisten päätösten varaan sitä ei olisi voitu jättää varsinkaan, kun syyttäjä sanoo keränneensä runsaasti uutta näyttöä.
Syyttäjän julkistama materiaali on hämmentävää. Vaikka todellisuus voi olla paitsi tarua ihmeellisempää myös kauheampaa, ei voi olla huolestumatta, ovatko poliisi- ja syyttäjä nyt lähteneet kovinkin heikoille jäille.
Lehtitietojen pohjalta monet todisteet näyttävät varsin epävarmoilta ja tulkinnanvaraisilta.
Tärkein päämäärä on tietysti, että oikeus tapahtuu ja Jukka S. Lahden surmaaja löytyy tai ainakin Anneli Auer vapautuu syytteistä, ellei hän ole syyllinen.
Asialla on kuitenkin myös tätä laajempi yhteiskunnallinen ulottuvuua. On jo kyse suomalaisen poliisi- ja oikeuslaitoksen maineesta ja luotettavuudesta.
Ainakin muille syytteille tarvittaneen pätevämmältä kuulostavat ja paremmalle auktoriteetille pohjatut perustelut kuin todisteilla saatananpalvonnasta on. Muuten poliisille käy kuin Bodom-järvellä.