Torstai, 26.5.2016
Ritva
Pääkirjoitus

Ostamisen helppous, maksamisen vaikeus

  • Karjalainen

 

Nuorten maksuhäiriömerkinnät ovat lisääntyneet rajusti tänä vuonna. Suomen asiakastiedon mukaan alle 30-vuotiaiden maksuhäiriömerkinnät kasvoivat alkuvuonna kolmanneksen viime vuoteen verrattuna. Tammi-huhtikuussa nuorille rekisteröitiin 32·400 uutta maksuhäiriömerkintää.
Nuorilta jää ajallaan tai kokonaan maksamatta kertaluottoja, puhelinlaskuja ja nettiostoksia. Nuorille kertyy myös vuokrarästejä.
Kyseessä on ajan ilmiö. Ostaminen on helppoa muun muassa verkkokaupan ansiosta, ja pikavippejäkin suorastaan tyrkytetään. Tutkimuksen mukaan etenkin verkossa tehdään eniten heräteostoksia.
Maksaminen on kuitenkin vaikeaa. Yhä useampi nuori hakeekin rahaongelmien takia velkajärjestelyyn.
Toivottavasti edes velkajärjestelyssä oman talouden realiteetit käydään läpi. Jo ennen maksuhäiriömerkintöjen syntymistä nuoria pitäisi opastaa omaan talouteen liittyvissä asioissa niin kouluissa kuin kodeissa. Menot eivät voi olla jatkuvasti tuloja suurempia.
Paras koulu rahankäyttöön nuoresta pitäen on kesätyö. Siinä nuorelle parhaiten konkretisoituu se, millainen työmäärä jonkin tavaran hankkimiseksi on tehtävä.