Perjantai, 27.5.2016
Ritva
Pääkirjoitus

ADHD-lääkekorvaus välttämätön ratkaisu

  • Karjalainen

 

Kansalaisaktivismi on osoittanut voimansa, sillä aikuisten ADHD-lääkitys on uudestaan otettu lääkekorvauksen piiriin (Karjalainen, 13.5.). Suuri joukko tarkkaavaisuushäiriöstä kärsiviä ihmisiä oli vaikeassa tilanteessa yli vuoden ajan, kun korvattunakin kallis lääke jäi taloudellisesti saavuttamattomiin.
ADHD on vaikea sairaus nimenomaan seurannaisvaikutustensa takia: niin masentuneista kuin vankilaan päätyneistä merkittävä osa kärsii ADHD:stä. Sekä diagnosointiin että lääkehoitoon ja tukitoimiin kannattaa siis panostaa.
ADHD on sairaus, jonka toteaminen ei ole helppoa. Yhtä tärkeää kuin on todellisesta sairaudesta johtuvan tarkkaavaisuusongelman kunnollinen hoitaminen, on myös se, ettei ADHD:n "leiman" alle panna lapsia, joiden tarkkaavaisuudessa ei sinänsä ole mitään vikaa – heidät on vain pantu liian nuorina liian suurten vaatimusten eteen.
Kun ADHD-diagnoosin saaneita on tutkittu tarkasti, on havaittu, että ylisuuri osa heistä on loppuvuodesta syntyneitä poikien. Koulun aloittamisen lykkääminen pitää ottaa päivähoidossa ja neuvolassa entistä useammin puheeksi ja rohkaista perheitä siihen. Usein se on hyvä ratkaisu ilman, että vahinkoa koituu kenellekään.