Sunnuntai, 29.5.2016
Oliver, Olivia, Oiva
Pääkirjoitus

SDP:n kannatuksen nousu on pääosin Urpilaisen ansiota

  • Karjalainen
Päähallituspuolue kokoomus suuntaa lokakuun kuntavaaleihin selvästi suurimpana puolueena 22,9 prosentin kannatusosuudellaan. Toiseksi suosituin puolue on SDP 20,5 prosentin kannatuksella ja kolmanneksi suurin keskusta 17,2 prosentilla. Perussuomalaisten kuntavaalikannatus on 11,5 prosenttia. Tämä käy ilmi Helsingin Sanomien (1.6.) TNS Gallupilla teettämästä tutkimuksesta.

Myös puolueiden eduskuntavaalikannatuksessa suunta on sama eli kokoomus on suurin mutta SDP:n kannatus on reippaassa nousussa. HS-gallupissa mitattiin kokoomukselle 21,8 prosentin, SDP:lle 19,8, keskustalle 16,7 ja perussuomalaisille 14,5 prosentin kannatusosuudet.

Vaikka yksittäisestä tutkimuksesta ei pidä vetää pitkälle meneviä johtopäätöksiä, on muidenkin puoluekannatusmittausten perusteella trendi selvä: perussuomalaisten eduskuntavaalijytky ja sitä seurannut nopea nousu jopa suurimmaksi puolueeksi on yhtä nopeasti sulamassa.

Niin ikään tutkimukset kertovat, että keskustan elpyminen on pysähtynyt ja nyt etenkin SDP on nousussa lähestyen kokoomusta.

SDP:n kannatuksen nousu ei ole yllätys. SDP:n puheenjohtaja Jutta Urpilainen on saanut valtiovarainministerinä varmuutta esiintymiseensä ja johtaa puoluettaan suorastaan häkellyttävällä itsevarmuudella verrattuna siihen hapuiluun, jota hän vielä oppositiojohtajana osoitti. SDP:n pääsy hallitukseen on myös suoristanut puolueen rivit.

Urpilainen on lisäksi osoittanut, että valtiovarainministeriyden yhdistäminen puolueen puheenjohtajuuteen on sittenkin mahdollista. SDP on hänen johdollaan noudattanut hallituksessa uskottavaa, edelliseen hallitukseen verrattuna tiukempaa EU-linjaa sekä samalla haastanut sopivassa määrin kokoomusta rikkomatta kuitenkaan päähallituskumppanien välejä.

Urpilainen on selvinnyt miltei erottamisen partaalta myönteiseen kehään: SDP:n kannatuksen nousu antaa hänelle rohkeutta jatkaa samalla tyylillä ja kenties jopa lisätä painetta hallituskumppaneita kohtaan.

Perussuomalaisille suotuinen puhuri on samalla laantunut. Pääoppositiopuolue on joutunut selvittelemään omia sotkujaan ja joutunut puolustuskannalle. Näyttää siltä, että etenkin SDP:stä mutta myös keskustasta perussuomalaisten kannattajaksi karanneet ovat nyt vähitellen palaamassa takaisin.

Jytkyn sulamisesta huolimatta perussuomalaisia odottaa vaalivoitto verrattuna viime kuntavaaleihin.