Tiistai, 31.5.2016
Helka, Helga
Pääkirjoitus

Omat vahvuudet ovat avainasemassa

  • Karjalainen
Itä- ja Pohjois-Suomi -työryhmä ei ole yrittänytkään keksiä kohahduttavia uusia strategisia linjauksia maakuntien kehittämiseksi vaan pitäytynyt luonnonvaroihin ja matkailuun sekä Venäjän ja arktisen alueen läheisyyteen (Karjalainen, 14.6.). Mistäpä niitä olisi löytynytkään? Uuden aika on sitten, kun konkreettiset toimenpide-esitykset valmistuvat vuoden loppuun mennessä.

Savonlinnalaisen kansanedustajan Jouni Backmanin (sd.) johtaman työryhmän raportin otti vastaan työ- ja elinkeinoministeri Jyri Häkämies (kok.). Häkämies korosti tyytyväisyyttään siihen, että ”näkökulma on vaihdettu valtionapujen lisäkinuamisesta omien vahvuuksien nostamiseen”. Tämä on perinteinen valtiovallan tervehdys maakunnille, eikä siinä ole mitään moitittavaa - päinvastoin.

Hallituksen kannattaisi kuitenkin pitää omat sanansa mielessään myös silloin, kun maakunnilla on esitettävänä näitä omia vahvuuksia, joiden varaan kehitystä voidaan rakentaa.

Pohjois-Karjalassa oltiinkin juuri tästä syystä silmät ymmyrkäisinä, kun valtakunnallisen metsäkeskuksen pääpaikasta neuvoteltiin. Yhtäkkiä - tosipaikan tullen - luontaisilla vahvuuksilla ja olemassa olevilla rakenteilla ei ollutkaan mitään merkitystä.