Maanantai, 30.5.2016
Pasi
Pääkirjoitus

Jännittävä sunnuntai koko Euroopalle

  • Karjalainen
Tänään käydään vaaliuurnille yhdessä Euroopan unionin pienimmistä ja suurimmista valtioista, Kreikassa ja Ranskassa. Katseet kohdistuvat nyt poikkeuksellisesti ennen kaikkea näistä pienempään.

Kreikassa kansalaiset tuntevat olevansa mahdottomien vaihtoehtojen edessä. Valitako karhu, jolloin susi tulee vastaan, vai päinvastoin?

Uusintavaaleissa kreikkalaiset joutuvat toisen kerran pohtimaan, luottaako vakaaseen - ja turmioon vieneeseen - vanhaan puoluekenttään vai antaako selvä valtuutus uudelle. Tässä sarjassa kisaavat konservatiivinen Uusi demokratia ja vasemmistoradikaali Syriza.

Syrizan Alexis Tsipras julisti viikon lopulla, että heti maanantaina hän sanoo irti kreikkalaisten elämän kurjistaneet tukisopimukset. Uuden demokratian Antonis Samaras varoittaa Tsiprasin tien johtavan eroon eurosta ja kaaokseen.

Niin tai näin, hälytystilassa on koko Eurooppa, ja laineet käyvät vielä laajemmalle.

Ranskassakaan ei nojata kovin vastuulliseen politiikkaan. Sosialistipresidentti Francois Hollande kosiskeli äänestäjiä eläkeiän alentamisella samaan aikaan, kun pankkimaailmassa hätäillään, leviääkö kulopalo seuraavaksi Italiaan vai sittenkin Ranskaan.