Torstai, 26.5.2016
Minna, Vilma, Miina
Pääkirjoitus

Joensuusta lopultakin oikeustieteen maistereita

  • Karjalainen
Itä-Suomen yliopisto saavutti lopultakin ansaitun voiton: pitkän koulutuspoliittisen kiistan jälkeen hallitus lopultakin myönsi yliopistolle oikeustieteellisen alan tutkinnonanto-oikeuden.

Kaiken järjen mukaan tutkinnonanto-oikeus olisi pitänyt myöntää jo paljon aiemmin. Itä-Suomen yliopistossa on annettu korkeatasoista oikeustieteellisen alan opetusta jo vuosien ajan. Tähän saakka oikeustieteen opiskelijat ovat kuitenkin valmistuneet hallintotieteen, eivät oikeustieteen maistereiksi, mikä on rajoittanut heidän työllistymismahdollisuuksiaan. Tästä huolimatta monet Itä-Suomen yliopiston hallintotieteen maisterit ovat useimmiten sijoittuneet samantapaisiin tehtäviin kuin oikeustieteen maisterit.

Itä-Suomen yliopiston oikeustieteellistä tutkinnonanto-oikeutta on jyrkimmin vastustanut Suomen lakimiesliitto, jonka nytkin pitää päätöstä virheellisenä ja harkitsemattomana. Lakimiesliiton lausuntoja sen sijaan on syytä pitää tarkoitushakuisina ja paikkansapitämättöminä erityisesti opetuksen laadun osalta.

Uudistuksen puute on se, että opintonsa jo aloittaneet oikeustieteen opiskelijat valmistuvat edelleenkin hallintotieteen maistereiksi elleivät hae uutta opinto-oikeutta valintakokeen kautta. Kyseessä on ikävä hallinnollinen kompromissi.