Tiistai, 31.5.2016
Helka, Helga
Pääkirjoitus

Tarvetta voi olla vaikea todistaa

  • Karjalainen
Hallitus jatkaa virastojen alueellistamista enää ”tarvittaessa”. Saa nähdä, jäikö puolustusvoimien palvelukeskuksen perustaminen Joensuuhun viimeiseksi alueellistamistoimeksi.

Tässä tilanteessa on syytä tarkkaan seurata, minkä rakenteen ja paljonko työpaikkoja puolustushallinnon palvelukeskuskin lopulta saa. Varoittava esimerkkikin on.

Kun valtakunnallinen metsäkeskus perustettiin, siihen oli puhe yhdistää myös Metsätalouden kehittämiskeskus Tapio. Maanantaina ei kuitenkaan juhlita Lahdessa vaan Helsingissä, kun Tapion päätoimisto muuttaa: Malmilta aivan pääkaupungin ydinkeskustaan, Kamppiin.

Valtion alueellistamispolitiikalla lasketaan siirretyn 4100 työpaikkaa pois pääkaupunkiseudulta. Näin Matti Vanhasen (kesk.) hallituksen asettama alaraja olisi saavutettu. Hyvä sekin, mutta samaan aikaan valtionhallinnon tuottavuusohjelma ja muut supistamistoimet ovat vieneet maakunnista työpaikkoja jopa enemmän ja työpaikat ovat keskittyneet entistä enemmän pääkaupunkiseudulle.

Alueellistamisen kalleus johtuu pääkaupunkiseudulla töissä olleiden ylimitoitetusta työttömyysturvasta. Valtiolle ei olisi pitänyt alunperinkään säätää velvoitetta työllistää kaikkia muuttohaluttomia.