Sunnuntai, 29.5.2016
Oliver, Olivia, Oiva
Pääkirjoitus

Huono kohtelu vie nuorten työhalut

  • Karjalainen
Nuorilta kesätyöntekijöiltä tulee päivittäin noin kymmenen yhteydenottoa palkansaajajärjestöjen tarjoamaan tietopalveluun. Useimmin kysellään, onko oikein, että palkanmaksu viivästyy, palkka on kummastuttavan pieni tai lisät jätetään maksamatta (Yle uutiset, 11.7.).

Moni työelämän asia on nuorelle kesätyöntekijälle ymmärrettävästi epäselvä, mutta yhteydenottojen runsas määrä ei kerro vain nuorten hämmennyksestä. Vaikuttaa siltä, että joillakin työpaikoilla kesäksi töihin tulevaan väkeen suhtaudutaan kakkosluokan työntekijöinä, joita voi kohdella miten hyvänsä.

Asenne on erittäin huolestuttava ja sillä voi olla kauaskantoiset vaikutukset. Jos nuoren ensikokemukset palkkatyöstä ovat sellaiset, että arvostusta ei tule ja ansaittua palkkaakin joutuu itse perimään, ei ole ihme, jos työelämä - ainakaan suomalainen - ei myöhemminkään houkuttele. Kun tällainen mielikuva on päässyt syntymään, ei sitä enää millään imagotyöryhmällä tai hallitusohjelmalla korjata.

Yhteydenottojen runsas määrä kertoo myös ammattiyhdistysliikkeen ongelmasta. Missä ovat työpaikkojen luottamusmiehet, joiden puoleen työsuhteeseen ja palkanmaksuun liittyvissä ongelmissa luulisi ensiksi käännyttävän?