Karjalaisen koirakilpailun ajokoirien sarjan voitti Poke

Mutalanmäen Poken myötä myös koiranäyttelyt ja ajokokeet tulivat osaksi Teuvo Turusen metsästysharrastusta. Mutalanmäen Poken myötä myös koiranäyttelyt ja ajokokeet tulivat osaksi Teuvo Turusen metsästysharrastusta. Kuvaaja: Jouni Turunen

Kuusivuotiaaksi tuleva Mutalanmäen Poke on näyttävä ja rauhallinen suomenajokoira.
– Todella vaivaton ja kiltti myös sisäkoirana, omistaja Teuvo Turunen kehuu.

Sisällä Poke on talvella rusakoiden takia. Rantakylässä Joensuussa on rusakkokanta sen verran vankka, ettei Pokea voi häkissä pitää, jos mielii vaalia naapurisopua.
Karjalaisen koirakilpailun ajokoirien sarjan voittaja kun ei malta ääneti seurata rusakoiden liikkeitä.

Jänisjahdissa koiran olemus vasta muuttuukin. Se on omistajansa mukaan hyvä hakija, joka yleensä saa jäniksen nopeasti liikkeelle.
– Jos maastossa jänis on, niin kyllä koira sen löytää, Turunen vakuuttaa.

Ajovauhti Pokella on reipas.
– Vieläkin vähän turhan vauhdikasta sen ajo on. Kun ikää tulee lisää, niin kyllä se vauhtikin rauhoittuu, uskoo omistaja.
Haukkuääni on Turusen mukaan yksi Poken vahvuuksista, samoin voimakas metsästysvietti.
– Erittäin kertova ja kuuluva haukku, hän kuvaa.

Ajokoiria Teuvo Turuselta on ollut siitä lähtien, kun hän päätti silloisen kansalaiskoulun.
– Kymmenkunta koiraa on kaikkiaan ollut. Oli niissäkin huippukoiria, joilla olisi varmasti ajokokeissa menestynyt. Nuorempana sitä kuitenkin vain metsästi, koirakokeet eivät mielessä olleet, Turunen sanoo.
Poken hän hankki kaksi vuotta sitten. Siitä tuli samalla miehen ensimmäinen näyttely- ja koekoira.
– Edellisen koiran tappoi susi kolmevuotiaana. Pantiin sitten pojan kanssa liikkeelle viesti, että ostettaisiin koira, mieluummin nuori aikuinen kuin pentu. Sitä kautta tämä meille tuli, Turunen kertoo.

Ajokokeisiin ja näyttelyihin Turusta patisti Poken emän omistaja.
– Onhan menetys tullut yllätyksenä. Kun Poke hankittiin meille, siltä ei edellisen omistajan mukaan ollut ammuttu yhtään jänistä. Nyt sillä on viisi ajokoeykköstä, joista paras 95 pisteen tulos ja mainio menestys näyttelyissä, Turunen iloitsee.
Hän kiertää nyt innokkaasti sekä näyttelyissä että ajokokeissa.
– Koetuomarina pääsee seuraamaan muita koiria ja peilaamaan omaansa niiden suorituksia vasten. Paljon on tullut myös uusia tuttavuuksia ja ystäviä, Turunen sanoo.

Jänisjahti on ainoa metsästysmuoto, jota Teuvo Turunen harrastaa. Nuorempana hän metsästi toki jonkin verran lintujakin. Hänen jahtimaastonsa ovat pääasiassa Enossa.
Jänismetsälle lähtee mukaan poika, jos ja kun töiltään pääsee.
Hyvin innokkaasti mukaan pyrkii myös 11-vuotias pojanpoika, jonka ukki joskus jahtikaveriksi ottaakin.