Maanantai, 1.3.2021 
Alpo, Alpi, Alvi
Kotimaa

Myös arkkipiispa Leo vastustaa Heinäveden kaivoshanketta - "Muodostaisi ylitsepääsemättömän haitan luostarien toiminnalle"

  • Anni Rodriguez
  • Aimo Salonen
Ortodoksisen kirkon mukaan kaivoshanke aiheuttaisi suurta haittaa muun muassa Valamon luostarin toiminnalle ja elinkeinolle. Ortodoksisen kirkon mukaan kaivoshanke aiheuttaisi suurta haittaa muun muassa Valamon luostarin toiminnalle ja elinkeinolle.

Suomen ortodoksinen kirkko esittää arkkipiispa Leon johdolla huolensa Heinävedelle suunnitellusta grafiittikaivoshankkeesta. Arkkipiispan mukaan kaivostoiminta vaarantaisi ympäristön ja arvokkaan vesistöalueen.

- Tämä muodostaisi ylitsepääsemättömän haitan niin Lintulan kuin Valamonkin luostarien elinkeinoille ja niiden toiminnan perusteille, kannanotossa todetaan.

- Kirkkomme luostarit elävät merkittävissä määrin omavaraistaloudessa rauhaa ja luontoa kunnioittaen, ja ne ovat riippuvaisia puhtaasta luonnosta. Niiden elinkeino on täten vaarassa, jos ilma ja vesi saastuvat. 

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kannanotossa todetaan myös, ettei luonto voi olla jatkuvan riiston kohde.

Heinävedelle kaavailtu grafiittikaivos on projektina vielä aivan aluillaan, mutta hanke on kerännyt jo laajasti vastustusta niin paikallisesti kuin valtakunnallisestikin.

Toistaiseksi ei ole lainkaan edes varmaa, että kaivos voidaan alueell perustaa. Vaikka Heinäveden suomugrafiittiesiintymää pidetään lupaavana, ei se vielä takaa sitä, että paikalle ylipäätään olisi mahdollista rakentaa kannattavaa kaivosta.

Useimmat koekairaukset johtavat siihen päätelmään, että kaivosta ei kannata perustaa.

Aiempia uutisia aiheesta:

Heinäveden grafiittikaivos halutaan nitistää jo ennen sen syntymää – "Nyt on tehtävä töitä, ettei kaivosta tulisi"

Kaivoshankkeesta tehty kuntalaisaloite Heinäveden valtuustoon

Itä-Savo: Eturivin kulttuurivaikuttajilta täystyrmäys Heinäveden kaivossuunnitelmille

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi