Keskiviikko, 26.2.2020 
Nestori
Kotimaa

Myös arkkipiispa Leo vastustaa Heinäveden kaivoshanketta - "Muodostaisi ylitsepääsemättömän haitan luostarien toiminnalle"

 • Anni Rodriguez
 • Aimo Salonen
Ortodoksisen kirkon mukaan kaivoshanke aiheuttaisi suurta haittaa muun muassa Valamon luostarin toiminnalle ja elinkeinolle. Ortodoksisen kirkon mukaan kaivoshanke aiheuttaisi suurta haittaa muun muassa Valamon luostarin toiminnalle ja elinkeinolle.

Suomen ortodoksinen kirkko esittää arkkipiispa Leon johdolla huolensa Heinävedelle suunnitellusta grafiittikaivoshankkeesta. Arkkipiispan mukaan kaivostoiminta vaarantaisi ympäristön ja arvokkaan vesistöalueen.

- Tämä muodostaisi ylitsepääsemättömän haitan niin Lintulan kuin Valamonkin luostarien elinkeinoille ja niiden toiminnan perusteille, kannanotossa todetaan.

- Kirkkomme luostarit elävät merkittävissä määrin omavaraistaloudessa rauhaa ja luontoa kunnioittaen, ja ne ovat riippuvaisia puhtaasta luonnosta. Niiden elinkeino on täten vaarassa, jos ilma ja vesi saastuvat. 

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kannanotossa todetaan myös, ettei luonto voi olla jatkuvan riiston kohde.

Heinävedelle kaavailtu grafiittikaivos on projektina vielä aivan aluillaan, mutta hanke on kerännyt jo laajasti vastustusta niin paikallisesti kuin valtakunnallisestikin.

Toistaiseksi ei ole lainkaan edes varmaa, että kaivos voidaan alueell perustaa. Vaikka Heinäveden suomugrafiittiesiintymää pidetään lupaavana, ei se vielä takaa sitä, että paikalle ylipäätään olisi mahdollista rakentaa kannattavaa kaivosta.

Useimmat koekairaukset johtavat siihen päätelmään, että kaivosta ei kannata perustaa.

Aiempia uutisia aiheesta:

Heinäveden grafiittikaivos halutaan nitistää jo ennen sen syntymää – "Nyt on tehtävä töitä, ettei kaivosta tulisi"

Kaivoshankkeesta tehty kuntalaisaloite Heinäveden valtuustoon

Itä-Savo: Eturivin kulttuurivaikuttajilta täystyrmäys Heinäveden kaivossuunnitelmille

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa

Luetuimmat

 1. Poliisi epäilee: Alle 18-vuotias nainen raiskattiin ravintolaillan jatkoilla Kontiolahden kunnan alueella

 2. Siun sote: Kaksi legionelloositapausta todettu ikäihmisten hoivakodissa Lieksassa - todennäköisin tartunnan lähde on lämminvesijärjestelmä

  TILAAJILLE 
 3. Työtuomiostuimen päätös voi mullistaa pelastustoimen – Pahimmillaan tapahtuu henkilö- ja omaisuusvahinkoja, pelkää pelastusjohtaja Markus Viitaniemi

  TILAAJILLE 
 4. Jokipoikien pääomistaja Henry Rösch avoimessa ja laajassa haastattelussa: Mestis-seurat ovat todella kypsiä – "ei meille ole tullut rahaa liigalta"

  TILAAJILLE 
 5. "Se on hieno hetki, kun leivän laittaa vihdoin uuniin ja höyry alkaa nousta" – Kotileipurin Herkkupaja ei pyynnöistä huolimatta toimita…

  TILAAJILLE 
 6. Joensuun Prismassa pelattu kenokuponki toi 200 000 euron voiton - voittaja ei ole ilmoittautunut Veikkaukselle eikä välttämättä tiedä koko asiasta

 7. Kohutulla Tohmajärven sivistyskeskuksella pidettiin avointen ovien ilta - "Minusta täällä ei ole isoja ongelmia, ei edes ongelmia"

  TILAAJILLE 
 8. Vanhemmat huolestuivat nuuskan käytöstä Heinävaaran koulussa, avuksi valistustunti - "Oli todella tarpeellinen, koska sain tietää, mitä nuuska aiheuttaa"

  TILAAJILLE 
 9. Matkaa suunnittelevien kysymykset koronaviruksesta ruuhkauttavat turhaan Siun soten puhelinpäivystystä - ajantasaisinta tietoa saa THL:n verkkosivuilta

 10. Syyttäjä vaatii Jari Sillanpäälle 8–9 kuukauden ehdollista vankeutta seksuaalirikosjutussa – Hyväksikäyttöepäily: Viihdetaiteilija ja hieroja harrastivat seksiä, lapsi otti kuvia

 • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
 • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa