Tiistai, 10.12.2019 
Jutta
Kotimaa

Helsingin poliisille on ilmoitettu kolmesta isommasta mielenosoituksesta itsenäisyyspäivänä

  • STT
Vuosi sitten Helsingissä nähtiin itsenäisyyspäivänä muun muassa 612.fi-yhdistyksen järjestämä soihtukulkue. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER Vuosi sitten Helsingissä nähtiin itsenäisyyspäivänä muun muassa 612.fi-yhdistyksen järjestämä soihtukulkue. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER
Helsingin poliisi on saanut kolme ilmoitusta isommista itsenäisyyspäivänä järjestettävistä mielenilmauksista.

–  Keskeisimmät ja suurimmat noudattelevat aikalailla viimevuotista kaavaa, sanoo ylikomisario Seppo Kujala Helsingin poliisilaitokselta STT:lle.

Näillä näkymin Helsingissä järjestetään aiempien vuosien tapaan äärijärjestöjen 612-soihtukulkue Töölöntorilta Hietaniemen hautausmaalle, uusnatsijärjestö Pohjoismaisen vastarintaliikkeen (PVL) kulkue sekä äärioikeistoa vastustava mielenilmaus. Mainittujen ilmoitusten lisäksi poliisille on tullut ilmoituksia pienemmistä kokoontumisista tai tapahtumista, Kujala kertoo.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Pohjoismaisen vastarintaliikkeen mielenilmauksen paikaksi on poliisille ilmoitettu Senaatintori, mutta Kujalan mukaan paikka tulee siirtymään muualle. Äärioikeistoa vastustavan mielenilmauksen alustava paikka on Narinkkatori. Lopulliset paikat ja reitit tarkentuvat Kujalan mukaan lähempänä itsenäisyyspäivää.

PVL on hakenut valituslupaa lakkautustuomioon

Pohjoismainen vastarintaliike on lakkautettu käräjäoikeuden ja hovioikeuden tuomiolla. Poliisihallituksen poliisiylitarkastaja Heikki Lausmaan mukaan uusnatsijärjestö saa järjestää mielenilmauksen viime vuoden tapaan, sillä tuomio ei ole lainvoimainen. Lakkautustuomioon on haettu valituslupaa korkeimmalta oikeudelta (KKO).

–  Tilanne ei ole juridiselta kannalta viime itsenäisyyspäivästä muuttunut, Lausmaa sanoo STT:lle.

Jos lakkautuspäätös olisi lainvoimainen, poliisilla olisi erilaiset mahdollisuudet puuttua järjestön toimintaan, Lausmaa sanoo. Tällöin poliisi voisi estää mielenilmausten ja kokoontumisten järjestämisen.

–  Kyllä minun mielestäni voisi. Mikäli voidaan katsoa, että se on lakkautettavaksi määrätyn yhdistyksen toiminnan jatkamista, niin silloin se voidaan kieltää, Lausmaa sanoo.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa
  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa