Tiistai, 31.5.2016
Helka, Helga
Kotimaa

Kaupunginjohtaja: Homeongelma koskee kaikkia Suomen kuntia

  • Karjalainen
  • Kimmo Kirves
Penttilän päiväkodin jokaisessa ryhmässä on ilmanraikastin. Kone pidetään päiväsaikaan pienellä, mutta yöllä se toimii täydellä teholla. Penttilän päiväkodin jokaisessa ryhmässä on ilmanraikastin. Kone pidetään päiväsaikaan pienellä, mutta yöllä se toimii täydellä teholla.

Kaupunginjohtaja Kari Karjalainen ei peittele sitä, että Joensuun kaupungilla on ongelma. Rahaa vuosittaiselle rakentamiselle ja kunnostamiselle on sen verran, että sillä ei saada pidettyä edes nykyisiä kiinteistöjä kunnossa.

–·Kunnossapitoon pitäisi olla riittävästi rahaa, että ei korjattaisi vasta sitten, kun on hometta nurkissa. Tämä on koko Suomen kuntakenttää koskeva asia, koska kunnat ovat laiminlyöneet rahapulassa kiinteistöjen ylläpidon, Karjalainen kuvaa.
Kaupunginjohtajan johdolla tehty tilaselvitys lähtee siitä, että kaupungin kiinteistöjä on vähennettävä. Sen seurauksena on myös alettu selvitellä, mitä voidaan tehdä, kun kaupungin tase ei riitä edes ylläpitoon.
–·Ensi valtuustokauden alkuun valmistellaan esitys, jolla haetaan ratkaisua tähän ongelmaan, Karjalainen kertoo.
Vaihtoehtoina ovat nykyinen malli, vahvasti vuokratiloihin siirtyminen tai yhtiö kaupungin kiinteistöille. Karjalainen ei usko nykyisen toimivan, koska rahat eivät riitä ja vuokratiloihin ei löytyne Joensuustakaan poliittista tahtoa. Jonkinlainen sekamalli on myös mahdollinen.
Viime aikoina Joensuussa on joutunut käyttökieltoon useita tiloja, viimeisimpänä Tikkamäen päiväkoti. Käyttökelvottomaksi määriteltävien tilojen selvitykset ovat hyvin monimutkaiset.
–·Koko ajan kaupungissa on pidettävä vaari siitä, että käyttäjät ja henkilökunta eivät vaarannu. Emme lopeta tilojen tutkimista ja kaikkiin ilmoituksiin reagoidaan. Silti pelkoa ja huolta ei haluta lietsoa, kaupunginjohtaja rauhoittelee.
Karjalainen toivoo, että Joensuun kiinteistöjen tilanne saataisiin hallintaan pian. Keinojen kartoitus on parhaillaan käynnissä.