Perjantai, 27.5.2016
Alma
Kotimaa

Yli 80 prosenttia tehohoitopotilaista selviää

  • Karjalainen
  • Kimmo Kirves
Pohjois-Karjalan keskussairaalan teho-osaston tulokset ovat suomalaisittainkin erinomaisen hyviä. Kuvassa sairaanhoitaja Lari Törrönen (edessä) ja teho-osaston osastonylilääkäri Matti Reinikainen. Pohjois-Karjalan keskussairaalan teho-osaston tulokset ovat suomalaisittainkin erinomaisen hyviä. Kuvassa sairaanhoitaja Lari Törrönen (edessä) ja teho-osaston osastonylilääkäri Matti Reinikainen.

Suomalaisen tehohoidon tulokset ovat erittäin hyviä. Useampi kuin neljä viidestä suomalaisesta tehohoitopotilaasta selviää elossa, vaikka teho-osastoilla hoidetaan potilaita, joille vakava sairaus on aiheuttanut suoranaisen hengenvaaran.
Vuosina 2001–2008 suomalaisilla teho-osastoilla hoidetuista potilaista 18 prosenttia kuoli teho-osastolla tai tehohoidon jälkeen samalla sairaalahoitojaksolla. Sairaalakuolleisuus oli jopa kolmanneksen alhaisempaa kuin kansainvälisissä tutkimuksissa, joissa potilaiden keskimääräinen sairauden vaikeusaste oli samantasoinen.

Tiedot käyvät ilmi Pohjois-Karjalan keskussairaalan teho-osaston osastonylilääkärin Matti Reinikaisen väitöskirjasta, joka tarkastetaan Joensuussa ensi viikolla. Väitöksen tutkimusaineistona oli yli 85·000 tehohoitopotilasta.
Pohjois-Karjalan keskussairaalassa tehohoidon tulokset ovat Reinikaisen mukaan suomalaisittainkin erinomaisen hyviä.
Potilas päätyy tehohoitoon yleensä hengitysvajauksen, verenkierron epävakauden, vaikean tajunnan häiriön tai näiden yhdistelmän seurauksena. Taustalla oleva syy on usein esimerkiksi vaikea keuhkokuume tai muu tulehdustila tai sydänsairauksien akutisoituminen.
Myös päihteet näkyvät vahvasti teho-osastolla.
–·Lääkeainemyrkytys, johon usein liittyy alkoholi, on yksi erittäin yleinen syy joutua tehohoitoon, Matti Reinikainen sanoo.
–·Jopa neljäsosalla potilaista alkoholin käytöllä on jonkinlainen osuus tehohoidon tarpeen synnyssä.

Lue lisää lauantain Karjalaisesta.