Tiistai, 24.11.2020 
Lempi
×

Varoitus

JUser: :_load: Käyttäjää ei pystytty lataamaan tunnuksella: 155

Kotimaa

Venäläispropaganda sai suomalaiset kasvot - "Ammun kohti"

”Taistelen länsimaiden harrastamaa mielivaltaista imperialismia vastaan”, mies sanoo videolla. ”Mitä teet, jos vastaan tulee amerikkalainen sotilas?” haastattelija kysyy. ”Ammun kohti”, mies vastaa ja naurahtaa. ”Se riippuu tilanteesta totta kai.”

Video julkaistiin Venäjän äänitorvena tunnetun dosentti Johan Bäckmanin nimissä olevalla Youtube-kanavalla 17. heinäkuuta. Videolla esiintyvän suomalaisen Petri Viljakaisen kerrotaan taistelevan vapaaehtoisena Putin-mielisissä joukoissa Itä-Ukrainassa.

Seuraavalla viikolla Aamulehti julkaisi Viljakaisesta laajan haastattelun. Pian tarina levisi muihinkin lehtiin.

Kyse on yksittäisen suomalaisen tekemästä valinnasta, mutta tutkija näkee tapauksen osana systemaattista venäläispropagandaa. Tarkoituksena on luoda moraalinen oikeutus aseelliselle konfliktille Itä-Ukrainassa.

- Ulostulolla halutaan osoittaa, että siellä on vapaaehtoisia eri puolilta puolustamassa jotakin. Halutaan legitimoida toimintaa. Siinä mielessä on kyse informaatiovaikuttamisesta, Venäjän-tutkija Katri Pynnöniemi Ulkopoliittisesta instituutista sanoo.

Propagandan viesti on suunnattu ensisijaisesti venäläisille. Verkossa on julkaistu ainakin yksi Viljakaisen haastattelu, joka on tekstitetty venäjäksi.

- Halutaan osoittaa venäläisväestölle, että muualtakin lähdetään taistelemaan. Mutta ilman tarkempaa tutkimusta on vaikeaa sanoa, kuinka vaikuttavaa tällainen propaganda on.

Pynnöniemen on vaikea suhtautua vakavasti Viljakaisen uhoamiseen. Tutkijan mukaan kapinallisjoukot ovat luoneet rinnakkaisen todellisuuden, jossa Luhanskin ja Donetskin tasavallat ovat olemassa. Kansainvälinen yhteisö ei ole kuitenkaan tunnustanut Venäjä-mielisten separatistien perustamia ”kansantasavaltoja”.

Pynnöniemen mukaan on hyvin epätodennäköistä, että vapaaehtoinen kohtaisi amerikkalaissotilaan Donetskissa.

Suojelupoliisi ei ota kantaa yksittäis­tapauksiin eikä voi vahvistaa, liikkuuko Viljakainen väitteidensä mukaisesti Itä-Ukrainassa.

Viestintäpäällikkö Jyri Rantala toteaa, että Suomen laki ei lähtökohtaisesti kiellä osallistumasta sotimiseen ulkomailla. Myöskään Suomessa saatu sotilaskoulutus ei tee toimintaa rikolliseksi. Viljakainen on kertonut käyneensä Suomen armeijan.

- Asiaan suhtaudutaan vakavasti, koska Ukrainan tilanne uhkaa laajemmassa kuvassa Suomen turvallisuutta. Sen takia se on ilmiönä erittäin kiinnostava, ja siksi on tärkeää tietää, mitä suomalaiset siellä tekevät ja millaisiin toimiin he siellä osallistuvat, Rantala kommentoi Ukrainan tilannetta.

Poliisin toimintaa ohjaa se, että Itä-Ukrainan laittomia aseellisia joukkoja ei ole määritelty terroristijärjestöksi. Näin ollen jokaisen suomalaistaistelijan toimintaa arvioidaan tapauskohtaisesti.

Suojelupoliisin tiedossa on, että Itä-Ukrainan konfliktiin on ottanut osaa muutamia suomalaistaistelijoita. Viljakainen on heistä ensimmäinen, joka on julkisesti ilmoittanut taistelevansa Venäjä-mielisten puolella.

Rantala toteaa, että suojelupoliisilla ei voi olla tarkkaa tietoa kaikkien taistelijoiden liikkeistä. Keskusrikospoliisin mukaan Itä-Ukrainan suomalaistaistelijoita ei ole tällä hetkellä esitutkinnan kohteena.

Itä-Ukrainasta palaavia taistelijoita ei pidetä samanlaisena turvallisuusriskinä kuin islamistisen Isis-järjestön joukkoihin Suomesta lähteneitä.

- Ero on filosofinen. Matkustus Syyriaan perustuu lähtökohtaisesti jihadismiin ja jihadistiseen ideologiaan, joka on länsimaille vihamielinen. Siksi henkilöitä, jotka palaavat Syyriasta, pidetään erityisenä turvallisuusriskinä. Itä-Ukrainan konfliktiin ei liity samanlaista länsimaille vihamielistä elementtiä, Rantala sanoo.

Syyriaan on lähtenyt Suomesta vajaat 70 suojelupoliisin tunnistamaa taistelijaa. Siitä, kuinka paljon maailman konflikteihin kaikkiaan osallistuu suomalaisia aate- ja palkkasotilaita, viranomaisilla ei ole tietoa.

Kirjoitus julkaisiin Sunnuntaisuomalaisessa.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi