Sunnuntai, 29.5.2016
Oliver, Olivia, Oiva
Kotimaa

Sateet pilaavat viljasadon - video

  • Karjalainen
Liperiläisen maanviljelijä Tapani Erosen pelloilla on paikoin puolisen metriä vettä. Edes kylvämään ei pääse. Liperiläisen maanviljelijä Tapani Erosen pelloilla on paikoin puolisen metriä vettä. Edes kylvämään ei pääse.

Maakunnan kylvöt ja rehusato ovat kärsineet sateista pahasti. Osaa pelloista ei ole päästy vielä kylvämään. Ensimmäinen säilörehusato on vaikea, jopa mahdoton korjata ja rehun laatu on suhteellisen heikko. Pohjois-Karjalan ely-keskuksen mukaan 20-25 prosentilla viljelysalasta sato alenee tai jopa menetetään. Pellot on kylvettävä kesäkuun loppuun mennessä, tai EU:n peltotuet menetetään.

Maa- ja metsätaloustuottajien keskusliiton Pohjois-Karjalan puheenjohtaja Jouni Mäkisalo puhuu jo katastrofista.

-  Tässä on tuottajille merkittävän taloudellisen tappion ainekset, Mäkisalo surkuttelee.

Tilanne ei ole muuallakaan maassa hyvä.

Pohjois-Karjalan ely-keskus on esittänyt maaseutuvirastolle, että kylvöaikaa jatkettaisiin tukien saamiseksi. Maaseutuvirasto ei sitä myönnä. Tukihakemukset kylvämättömiltä aloilta on peruttava viimeistään kesäkuun viimeinen päivä.

Maanviljelijät voivat saada korvauksia sadon menetykseen valtiolta. Se kuitenkin kattaa vahingoista vain osan, eikä kylvämättömiä satoja voida korvata. Sateista ovat kärsineet eniten kevätviljat kuten ohra, kaura ja vehnä.