Lauantai, 28.5.2016
Alma
Maakunta

Harvinainen vuosi Pohjois-Karjalan elokuvatuotannossa - tänä vuonna ei yhtään elokuvaa

  • Karjalainen
Pohjois-Karjalasta löytyy kuvauspaikkoja pikkukylistä suurkaupunkeihin. - Moni ohjaaja on ihastunut esimerksiki Joensuun kirkkoon, Itä-Suomen elokuvakomission tuotantokoordinaattori Niina Myller kertoo. Pohjois-Karjalasta löytyy kuvauspaikkoja pikkukylistä suurkaupunkeihin. - Moni ohjaaja on ihastunut esimerksiki Joensuun kirkkoon, Itä-Suomen elokuvakomission tuotantokoordinaattori Niina Myller kertoo.
Elokuvien kuvausryhmiä ja tuotantoyhtiöitä ei ole näkynyt Pohjois-Karjalassa, ja näillä näkymin yhtään elokuvaa ei tulla kuvaamaan tänä vuonna.

- Tämä on ollut poikkeuksellisen hiljainen vuosi. Monet avustajat ja yritykset ovat soitelleet ja kyselleet, koska kuvataan, tuotantokoordinaattori Niina Myller Itä-Suomen elokuvakomissiosta kertoo.

Ainakin yksi pitkä elokuva on kuvattu vuosittain maakunnassa vuodesta 1994 lähtien.

Myllerin mukaan muutoksen takana on se, ettei elokuville ole ollut aluerahoitusta tänä vuonna.

- Aiempina vuosina aluetukea on pystytty antamaan Pohjois-Karjalan maakuntaliitolta Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoululle, kun tuotannot on tehty projektimuotoisesti.

Viimeisin elokuva, jonka Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulu teki projektina, oli vuonna 2011 kuvattu Syvälle salattu.

Tilanteen ratkaisemiseksi suunnitellaan maakunnallisen tuotantorahaston perustamista, mistä tuotantoyhtiöille annettaisiin suoraa rahallista tukea.

- Ainoana ehtona rahoituksessa on se, että tuotantoyhtiö ostaa vähintään tuen summalla maakunnasta palveluita, joita se tarvitsee elokuvan tekemiseen, Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulun rehtori Pekka Raivo sanoo.