Tiistai, 24.5.2016
Tuukka, Touko
Maakunta

Joensuussa 20 laitonta määräaikaista opettajaa

  • Karjalainen
Opettajat valittavat vain hyvin harvoin hallinto-oikeuteen laittomista työsopimusoloistaan, koska kukaan ei halua rettelöitsijän mainetta. Työllistyminen saman kunnan alueella vaikeutuisi valittamisen jälkeen huomattavasti, vaikka epäkohta olisi todellinen. Opettajat valittavat vain hyvin harvoin hallinto-oikeuteen laittomista työsopimusoloistaan, koska kukaan ei halua rettelöitsijän mainetta. Työllistyminen saman kunnan alueella vaikeutuisi valittamisen jälkeen huomattavasti, vaikka epäkohta olisi todellinen.

Opettajien ongelmat työsopimusten kanssa ovat arkipäivää myös Pohjois-Karjalassa. Kesälomapalkan maksamatta jättäminen on harvinaista, mutta määräaikaisuuksien ketjuttaminen laittomasti on sen sijaan melko yleistä.

– Kuntatyönantaja on poliittisten päättäjien ja taloudellisten raamien välikädessä. En halua sanoa, että otteet kovenisivat, mutta virkamiehet ovat puun ja kuoren välissä tässä, OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen sanoo.

Luukkainen näkee, että valtakunnallinen päätöksenteko pakottaa paikallistason tekemään ikävät päätökset, joita ylemmät eivät halua tehdä.

– Kuntatalous on sellaisessa tilanteessa, että paikallistaso on pakotettu ratkaisijaksi osin tarkoituksella, Luukkainen uskoo.

Joensuun kaupungilla on Julkisalojen koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO:n pääluottamusmies Aleksi Tervamaan mukaan nytkin 20 laittomaksi tulevaa määräaikaisuutta.

– Joensuun kaupungilla vakinaistettiin lähes 70 tuntiopettajaa vuonna 2009 ja silloin sanottiin, että tätä ei tapahdu enää. Nyt perusteluna on pidetty virantäytön keskeneräisyyttä, mutta se ei ole laillinen perustelu, Tervamaa huomauttaa.

Muiden alojen työntekijöillä ei vastaavia ongelmia ole yhtä paljon, koska työehtosopimus suojaa heitä paremmin.

Lue lisää tiistain Karjalaisesta.