Sunnuntai, 29.5.2016
Oliver, Olivia, Oiva
Maakunta

Ahvenisen kuolonkolarin käsittelyssä rekan ajopiirturi merkittävässä roolissa

  • Karjalainen
  • Maija Yrjölä
Syyttäjä vaatii edelleen Ahvenisen onnettomuudessa toisena osapuolena olleen rekan kuljettajalle rangaistusta liikenneturvallisuuden vaarantamisesta ja kuudesta kuolemantuottamuksesta. Syyttäjä vaatii edelleen Ahvenisen onnettomuudessa toisena osapuolena olleen rekan kuljettajalle rangaistusta liikenneturvallisuuden vaarantamisesta ja kuudesta kuolemantuottamuksesta.

Elokuussa 2010 Joensuun Enon Ahvenisella kuuden nuoren hengen vaatineen kuolonkolarin uusi käsittely alkoi valmisteluistunnolla tänään tiistaina Pohjois-Karjalan käräjäoikeudessa. Valmisteluistunnossa kävi selväksi, että syyttäjä vaatii edelleen onnettomuudessa toisena osapuolena olleen rekan kuljettajalle rangaistusta liikenneturvallisuuden vaarantamisesta ja kuudesta kuolemantuottamuksesta.

Syyttäjän mukaan kuljettaja ajoi yli 80 kilometrin tuntinopeudella 60 kilometrin nopeusrajoitusalueella hiljentämättä lainkaan risteyksen vuoksi. Kuolemantuottamussyytteen perusteluissa syyttäjä toteaa, että jos kuljettaja olisi käyttänyt laillista nopeutta, törmäys olisi voinut jäädä tapahtumatta.

Toukokuussa käytävässä varsinaisessa oikeudenkäynnissä nousee merkittävään rooliin rekan ajopiirturi, josta esitetyt virhearviot johtivat oikeudenkäynnin keskeyttämiseen ja lisätutkinnan suorittamiseen viime vuonna.

Syyttäjä tuo oikeudenkäyntiin muun muassa VTT:n tutkimuksen, jonka mukaan rekan nopeus oli 1,9–0,1 kilometriä ennen törmäystä vähintään 79–90 kilometriä tunnissa. VTT:n lausunnon mukaan rekka törmäsi henkilöautoon 68 kilometrin tuntinopeudella. Jos vauhti olisi ollut sallittu 60 kilometriä tunnissa, olisi rekka ollut risteyksessä puoli minuuttia myöhemmin, jolloin henkilöauto olisi ehtinyt pois risteyksestä.

Kuljettajan puolustus pyrkii todistamaan, että rekan ajopiirturi oli viallinen. Puolustus tuo oikeuteen kaksi henkilötodistaja, joista toinen – auto- ja kuljetusinsinööri – todistaa, että piirturi on ollut loppuun kulunut ja että se oli väärin kalibroitu. Puolustus myönsi lievän ylinopeuden.

Pohjois-Karjalan käräjäoikeus käsittelee Ahvenisen kuolonkolaria kolme päivää 22.–24.5.