Tiistai, 31.5.2016
Helka, Helga
Maakunta

Stipendejä jaetaan runsaasti kaikilla luokka-asteilla

  • Karjalainen
Lyseon lukiosta ylioppilaaksi kirjoittanut Tiia Orpana sai valtakunnallisen Suomen tietokirjailijoiden Lauri Jäntti stipendin. Lyseon lukiosta ylioppilaaksi kirjoittanut Tiia Orpana sai valtakunnallisen Suomen tietokirjailijoiden Lauri Jäntti stipendin.
Kevätjuhlissa jaettava stipendi osuu tänäkin vuonna ahkeran, tunnollisen, innostuneen ja osaavan opiskelijan kohdalle. Useat koulut jakavat myös hengennostattajille ja tsemppaajille kannustusstipendejä. Stipendejä jaetaan kaikilla luokka-asteilla alakoulusta lukioon.

–  Meillä annetaan yksi stipendi oppilasta kohden. Jokaiselle luokalle on yksi kannustusstipendi ja sama henkilö ei saa peräkkäisinä vuosina stipendiä, Liperin koulun rehtori Jouni Hyttinen kertoo.

Myös Joensuun normaalikoulussa jaetaan luokkakohtaisia stipendejä. Hyvästä suorituksesta palkitaan eikä suorituksen tarvitse olla aina oppimistuloksiin pohjautuva.

–  Kaikki stipendit ovat luonteeltaan kannustavia. Erityiset asiat palkitaan oppimissuoritusten lisäksi harrastuksissa, sosiaalisuudessa ja kulttuurissa, rehtori Heikki Happonen sanoo.

Hymy-patsaita ei Liperin koulussa ja Normaalikoulussa jaeta. Patsaiden jakaminen onkin väistyvää kouluperinnettä.

Rahallisesti stipendien summat vaihtelevat. Liperin koulussa jaetaan ainekohtaisia stipendejä ja muutamia isompia kokonaissuorituksesta annettavia stipendejä. Niissä summat nousevat jopa kolmeensataan euroon saakka.

–  Summien suuruus kasvaa yhdeksännelle luokalle tullessa. Suurimmat stipendit ovat 200–300 euroa. Pienimmät stipendit ovat kymmenen euron suuruisia, Hyttinen kuvaa.

Normaalikoulussa ei jaeta sataa euroa suurempia stipendejä. Sadan euron stipendikin on poikkeus.

–  Eurot eivät ole merkityksellisiä vaan yksilöllinen huomaaminen. Peruskoulun päättävät saavat ruusut, joilla jokainen huomioidaan henkilökohtaisesti, Happonen kertoo.

Paljon palkitaan myös tavarapalkinnoilla. Kirjapalkinnot ovat yleisiä, mutta viime vuosina ovat yleistyneet ainestipendeissä työkalu tai työvälinepaketit.