Lauantai, 28.5.2016
Alma
Maakunta

Kolmessa Kekkilän irtomultaerässä salmonellaa

  • Karjalainen
Kolmessa Kekkilän irtomultaerässä on havaittu salmonellabakteeria. Nurmi- ja puutarhakäyttöön tarkoitetut irtomultaerät ovat olleet myynnissä 7.–21. toukokuuta Joensuussa ja 8.–29. toukokuuta Lahdessa.

Joensuussa multa on ollut myynnissä Kekkilän Joensuun multa-asemalla: käytännössä asiakkaat ovat saaneet mullan Pohjois-Karjalan KTK oy:ltä, joka on Kekkilän paikallinen jälleenmyyjä. KTK sijaitsee Jukolankadulla. Lahdessa salmonellabakteerinäyte havaittiin Kujalan multa-asemalla.

Kyseessä olevat irtomultaerät ovat nimeltään Nurmikkomulta PLUS ja Puutarhamulta PLUS. Kyseiset erät on nyt vedetty markkinoilta.

Multa suositellaan vaihdettavaksi, jos sitä käytetään sellaisenaan syötävien kasvien viljelyyn.

Salmonellabakteeri ei Kekkilän mukaan siirry mullasta vihanneksiin ja juureksiin, mutta vaarana on, että syötävien kasvien mukana ihmisen suuhun päätyy myös multaa.

–  Tuotevalvonta- ja elintarvikeviranomaisten mukaan salmonellabakteeria mahdollisesti sisätäviä irtomultaeriä ei ole tarvetta vaihtaa, mikäli siinä ei kasvateta sellaisenaan syötäviä elintarvikkeita. Kekkilän mullassa emme kuitenkaan salli haitallisia bakteereja, joten yhtiö antaa kaikille kyseistä irtomultaerää kasvimaalle ostaneille vastaavan määrän uutta multaa. Tarvittaessa korvaamme myös mullan vaihdon ja kasvimaalle istutetut kasvit asiakkaan niin toivoessa, Kekkilästä luvataan.

Irtomulta on toimitettu multa-asemilta asiakkaille kuorma-autoilla, joten toimituskohteista on jäänyt tieto ja asiakkaat pystytään tavoittamaan. Petri Alavan mukaan valtaosa Joensuun asiakkaista on tavoitettu. Heitä on Alavan mukaan 42.

Määrällisesti multaa on myyty Joensuussa noin 1  500 tonnia.

Alavan mukaan asiakkaat ovat tyypillisesti yksityishenkilöitä tai rakennusyhtiöitä, jotka käyttävät multaa pihanrakennukseen tai kasvimaihin. Ammattiviljelyyn tai esimerkiksi puutarhayritysten käyttöön multaa ei Alavan mukaan ole mennyt.

Kuorma-autotoimitusten lisäksi multaa voi hakea itse peräkärryllä. Tästä ei jää yhteystietoja myyjälle, joten peräkärryasiakkaita ei ole voitu tavoittaa.

Salmonellabakteeria ei ole puutarhamyymälöissä myynnissä olevissa Kekkilän pakatuissa multatuotteissa, kuten multapusseissa.