Lauantai, 28.5.2016
Oliver, Olivia, Oiva
Maakunta

Verkkokaupan varjopuolena yleistyneet petokset

  • Karjalainen
Pakettitilauksiin kohdistuvia petoksia sattuu muutamia vuosittain Pohjois-Karjalassa. Tällaisissa tapauksissa petoksen tekijä tilaa paketin toisen nimellä ja osoitteella, jolloin lasku paketista jää uhriksi joutuneen maksettavaksi. Pakettitilauksiin kohdistuvia petoksia sattuu muutamia vuosittain Pohjois-Karjalassa. Tällaisissa tapauksissa petoksen tekijä tilaa paketin toisen nimellä ja osoitteella, jolloin lasku paketista jää uhriksi joutuneen maksettavaksi.
Verkkokaupan suosion kasvaminen on lisännyt petosrikoksien määrää Pohjois-Karjalassa.

Vuonna 2010 Pohjois-Karjalassa tehtiin 349 petosrikosta, kun viime vuonna niitä oli jo 513 kappaletta.

Verkkokaupan yleistyminen on yhtenä syynä viime vuoden kesäkuussa tarkemmaksi muuttuneeseen postilakiin.

Uudessa postilaissa paketin vastaanottajan kriteereitä on muutettu, mikä on vähentänyt pakettitilauksiin kohdistuneiden petosten määrää.

Pelkkä saapumisilmoitus tai lähetystunnus ei enää riitä paketin vastaanottamiseksi. Nykyisin postipaketin hakijalta vaaditaan aina myös henkilöllisyystodistus.

- Muutos tehtiin asiakasturvallisuuden takia. Nyt voimme olla varmempia, että paketti menee oikealle henkilölle, Itellan aluepäällikkö Harri Mustonen kertoo.

Ennen muutosta Pohjois-Karjalassa sattui muutamia petoksia vuosittain, mitkä kohdistuivat pakettitilauksiin.

- Postin uudistuksen jälkeen tällaisia petoksia on tapahtunut yhä harvemmin, rikosylikonstaapeli Timo Savolainen Pohjois-Karjalan poliisista kertoo.

Vuoden 2011 aikana posti jakoi 7 prosenttia enemmän paketteja kuin edellisenä vuonna.