Lauantai, 29.4.2017 
Teijo
Ulkomaat TILAAJILLE

Trumpin vävystä voi tulla tärkeä linjanvetäjä Lähi-idässä

  • Janne Yläjoki, STT
Donald Trump kiitteli vävyään Jared Kushneria presidentinvaalien jälkeisenä päivänä. Donald Trump kiitteli vävyään Jared Kushneria presidentinvaalien jälkeisenä päivänä.

Presidentin virkavalan ensi viikolla vannova Donald Trump on vahvistanut, että hänen vävynsä Jared Kushner on nousemassa presidentin vanhemmaksi neuvonantajaksi. Trump kertoi ­asiasta tiedotteessa.

– Jared on ollut valtava voimavara ja luotettava neuvonantaja koko vaalikampanjan ajan, Trump perusteli.

Tiistaina 36 vuotta täyttäneellä Kushnerilla oli merkittävä rooli Trumpin vaalikampanjan aikana, ja hänen asemastaan Trumpin hallinnossa on spekuloitu ahkerasti.

New York Timesin mukaan Jared Kushnerilla oli avainrooli Trumpin siirtymätiimin sisäisissä puhdistuksissa viime marraskuun lopulla.

Tiimistä lensi ulos kaksi kansallisesta turvallisuudesta vastannutta asiantuntijaa – Mike Rogers ja  Matthew Freedman – kuten myös tiimin johtaja, New Jerseyn kuvernööri Chris Christie.

Christien potkut vaikuttivat suoranaiselta kostolta, koska Christie oli passittanut muutamaa vuotta aiemmin Jared Kushnerin isän, kiinteistömoguli Charles Kushnerin vankilaan. Christie toimi tuolloin liittovaltion syyttäjänä.

Jared Kushner on naimisissa Trumpin Ivanka-tyttären kanssa. Ivanka, 34, kääntyi vuonna 2009 miehensä uskontoon, ortodoksijuutalaisuuteen. Pariskunnalla on kolme lasta.

Kushnerin nimityksen tiellä voi olla vielä juridisia mutkia. Se, että presidentti nostaa vävynsä neuvonantajakseen, voi rikkoa nepotismin eli sukulaisten suosimisen kieltävää lakia. Laki säädettiin, kun John F. Kennedy nimitti veljensä Robert Kennedyn oikeusministeriksi.

Trumpin avustajien mukaan kielto ei koskisi kuitenkaan Valkoisen talon sisäisiä nimityksiä. Tästä on jopa yksi oikeuden päätös, kun presidentti Bill Clintonin annettiin vuonna 1993 nimittää Hillary-vaimonsa johtamaan presidentinhallinnon alaista terveydenhuollon uudistamistyöryhmää.

Demokraatit vaativat nyt joka tapauksessa, että nimityksen laillisuus tutkitaan.

 

Talouslehti Forbes on arvioinut, että Jared Kushnerin ja tämän vanhempien sekä veljen omaisuus on yhteensä noin 1,8 miljardia Yhdysvaltain dollaria.

Kushner on ilmoittanut asianajajansa välityksellä luopuvansa paikastaan Kushner Companiesin toimitusjohtajana, mikäli hänen valintansa presidentin neuvonantajaksi varmistuu.

Kushnerin perheellä on myös säätiö, joka on lahjoittanut 2000-luvulla merkittäviä summia rahaa Israelin miehittämällä Länsirannalla toimiville järjestöille ja yhteisöille, väittää israelilaislehti Haaretz.

Esimerkiksi Beit Elin siirtokunnan uskonnollinen yeshiva-koulu sai vuonna 2013 perheen säätiöltä 28 000 dollaria.

Kushnerien säätiö suosii tukipäätöksissään ultraortodoksijuutalaisuuteen kytkeytyvää chabadistiliikettä, joka tunnetaan Israelissa Länsirannan siirtokuntaliikkeen vankkana tukijana. Haaretzin mukaan säätiö on antanut vuosien varrella liikkeen instituutioille lähemmäs 350 000 dollaria.

Myös Friends of the Israel Defense Forces -niminen järjestö on saanut säätiöltä ainakin 298 600 dollaria, väittää New York Post. Lehdet perustavat väitteensä julkisiin verotietoihin.

Lahjoituksista voi nousta iso meteli, mikäli Donald Trump nostaa Jared Kushnerin Yhdysvaltain edustajaksi Lähi-idän rauhanneuvotteluihin. Trumpin mukaan hänen vävyllään olisi erinomaiset edellytykset menestyä kyseisessä tehtävässä.

Haaretzin mukaan myös Trumpin oma säätiö on rahoittanut pienimuotoisemmin chabadistiliikettä. Jared Kushner ja Ivanka Trump vaikuttavat lehtitietojen mukaan tiiviisti liikkeen piirissä.

Haluatko lukea koko jutun?

Voit lukea tämän artikkelin, jos olet Karjalaisen tilaaja. Kirjaudu sisään tai katso tilaustarjoukset.

 
Tilaaja mutta ei tunnuksia?
Salasana unohtunut?

Kolumnit