Maakunnan
lentoyhteyksien puolesta!

Valtakunnan tason päättäjät tuntuvat aina välillä ummistavan silmänsä siltä todellisuudelta, jossa maakuntien Suomessa ja täällä sen itäisimmässä maakunnassa eletään. Näin on käynyt taas kerran. Enemmistöltään valtio-omisteinen Finnair on päättänyt keskeyttää Joensuun-lentonsa ainakin lokakuun loppuun saakka, ja lentojen jatkuminen senkin jälkeen on uhattuna.

Joensuun lentokentän käyttötilastot ja lentojen kannattavuus eivät tätä päätöstä puolla. Ennen kaikkea sitä ei puolla se keskeinen merkitys, joka lentoyhteyksillä on koko Pohjois-Karjalan aluetaloudelle.

Joensuun lentoyhteydet ovat keskeisen tärkeitä maakunnan vientiteollisuudelle ja koko elinkeinoelämälle, koulutuslaitoksille, monille muille yhteisöille ja matkailulle. Lentoyhteydet ovat myös maakunnan tärkeä vetovoimatekijä. Muilla matkustustavoilla pääkaupunkiseudulle tai sieltä takaisin ei pääse likimainkaan alle neljässä tunnissa siinä missä lentämällä tunnissa. Joensuun-lennot on siten niputettu aivan väärään joukkoon koronaepidemian vuoksi keskeytettyjä lentoreittejä, joita esimerkiksi raideliikenne voisi korvata.

Pohjois-Karjalassa on saatu tottua kamppailemaan maakunnan puolesta. Joitakin taisteluja on voitettu ja joitakin myös hävitty. Tätä edunvalvontakamppailua maakunnallamme ei kerta kaikkiaan ole varaa hävitä.

Vetoamme Finnairin johtoon, että se harkitsisi päätöstään uudelleen ja vähintäänkin vahvistaisi Joensuun-lentojen jatkumisen koronakriisin jälkeisenä aikana. Edellytämme myös, että poliittiset päättäjät tarvittaessa käyttävät tässä asiassa omistajaohjausvaltaansa.

Lentoyhteydet ovat Pohjois-Karjalan elämänlanka, ja ne on palautettava.

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image