play

Käsityövillitys näkyi messuillakin

Mia Rouvinen

Viikonloppuna Joensuun Areenassa olleet Taikasormet -kädentaitomessut vaikuttivat ainakin lauantaisen visiittini perusteella jälleen onnistuneilta. Innostunut kupina kävi monella osastolla, ja kasseihin kertyi kotiin viemisiä muillakin kuin minulla. Oli mahtavaa nähdä liikkeellä perheitä (kyllä, myös miehiä) sekä äitejä ja tyttäriä, joita yhdisti innostus käsitöihin.

Messujen kuumin juttu oli tänä vuonna sormineulonta, niin Taito Pohjois-Karjalan osastolta kerrottiin. Uuteen villitykseen pääsi tutustumaan Kauhavan Kangasaitan osastolla, jossa messuavustaja Mirjam Ahopelto (kuva kuvagalleriassa) esitteli kiinnostuneille sormineulontatekniikoita. Tasotekniikalla tehty keeppimäinen huivi, johon oli yhdistetty uutta verkkolankaa, jäi kiinnostamaan ainakin minua.

Myös Taito Pohjois-Karjalan osastolla myynnissä olleet matonkude&ohje-pussukat virkkausmalleineen herättivät kiinnostusta, samoin kuin paperinaruvalaisimet ja heijastinlangasta ja -nauhasta tehdyt heijastimet (kuva kuvagalleriassa). Jos olisin parempi virkkaaja (ja jaksaisin lukea ohjeita), niin harkitsisin sellaisen pöllöheijastimen tekemistä. Se oli hieno!

Yksi messuilla vastaan tulleista hauskoista ideoista oli joensuulaisen R.K. Tekstiilit -yrityksen osastolla. Artesaani Riitta Kinanen on jalostanut perusvillasukkaa asteen pidemmälle: Leningrad Cowboys -ideasta liikkeelle lähteneet ja matkalla käytännöllisemmiksi jalostuneet kippurakärkiset villasukat näyttivät todella hauskoilta. Rokkaavat sisäsukat sopivat kulkusten kera erinomaisesti myös joulufriikille.

Jyväskylän läheltä messuille tulleen Savi-M-osastolla hymyn huulille saivat keraamiset eläinkellot, -saunamittarit ja -sirottimet. Hirvi- ja karhutuotteet tekivät kuulemma kauppaansa, mutta koiraihmisenä kiinnostuin tietenkin koirahahmoista. Hurmaavia luppakorvia.

Itselleni uusia tuttavuuksia olivat myös kontiolahtelainen Santikki,  joensuulainen Onnenpussi ja kotkalainen Sininen Sopukka. Santikki on ollut nimenä tuttu, mutta nyt oli mukava päästä hypistelemään myös yrityksen tuotteita ja valikoimissa olevia tarvikkeita - sekä tietysti puhumaan lahjanauhoista, papereista ja muista pian käsille otettavista tarvikkeista.

Onnenpussin yrittäjä Marjo Räsänen (kuvagalleriassa) joutui kysymystulvani kohteeksi, sillä en heti muistanut, mistä yrityksen käsintehdyt saippuat olivatkaan tuttuja tai olivatko sittenkään tuttuja. Kaunis logo oli kuitenkin jäänyt mieleen ja pienen keskustelun jälkeen muistin, että eräs tuttavani oli esitellyt minulle taannoin yrityksen kuukausisaippuoita. Luomupalasaippuoihin viime syksyn Nizzan matkalla hurahtaneena minulla vierähti tovi jos toinenkin saippuoita tuoksutellessa.

Sinisen Sopukan kaunis osasto ja etenkin värikkäät ranteiset saivat minut pysähtymään. Yrittäjä Minna Kaipainen, joka muuten on Lieksasta kotoisin, on suunnitellut kauniit ja kätevät ranteet lämmittimet, jotka voi vetäistä myös nahkahanskojen päälle. Idea syntyi kuulemma siitä, kun hän itse tarvitsi autoiluun sopivat hanskat, joissa kämmenosa olisi avoin. Pieni kelttiläishenkinen koriste toisessa ranteisessa tuo niihin ripauksen juhlavuutta.

Messuilla olisi voinut käydä vaikka molempina päivinä, sillä moni osasto jäi pientä puolisen vilkaisun varaan. Päivän saldo oli kuitenkin niin hyvä, että seuraavia messuja odottaa jo innolla.