Keskiviikko, 19.12.2018 
Iikka, Iiro
Muut

Viinijärven ortodoksinen kirkko: Aarteita Pietarista

  • Karjalainen

Media

Kirkkoisäntä Risto Lipitsäinen esittelee 1906 valmistunutta kirkkoa. Kaapo Hakola

Viinijärven jugend-vaikutteista ristikirkkoa ei ole syyttä kuvattu yhdeksi Suomen kauneimmista puukirkoista. Tuulisella mäntyjä kasvavalla mäellä Taipaleen ortodoksisen seurakunnan pääkirkko kohoaa sinivalkoisena taivasta kohti samanaikaisesti jyhkeänä ja herkkänä.
Koristelaudoitukset ja ikkunalautojen koristeleikkaukset pääsevät nykyväreissä hyvin oikeuksiinsa. Ulkomaalaus tehtiin edellisen kerran 20 vuotta sitten lateksilla, joten ensi vuoden suunnitelmissa on kirkon ulkomaalaus.
– Muuten tämä kirkko on hyvässä kunnossa, koska se seisoo korkealla kivijalalla, ja alapohja pääsee hyvin tuulettumaan. Pahin pulma on se, että katolla rännit tukkeutuvat helposti puuroskasta ja vedet valuvat miten sattuu, kirkon isäntänä eli staarostana yhdeksän vuotta toiminut Risto Lipitsäinen huolehtii.

Jumalalle rakennettu

Diplomi-insinööri ja hirsirakenteiden ekspertti Lipitsäinen on jo jättänyt kirkkoon oman puusepän kädenjälkensä: yhden kirkon tyyliin sopivan analogin eli lukupöydän ja hyllyn. Hyllyn, josta vaimo sanoi, ettei kotona ole ainuttakaan yhtä kaunista esinettä.
– Siihen vastasin, että hyllyhän onkin Jumalalle rakennettu, Risto Lipitsäinen hymyilee.
Myös hautausmaalle hän teki yhden lamellihirsisen grobun eli ortodoksinen hautamuistomerkin. Lamellihirrestä, koska se sattuu olemaan hänen erikoisalaansa.
Kaunis kirkkosali saa staarostan kuulemaan suorastaan Jumalan tuulten huminaa korkean kupolikaton alla, kun hän työskentelee yksin kirkkosalissa.
– Korkeutta en metreissä tiedä, mutta askelmia kellotorniin on 75, Lipitsäinen kertoo.
Kellotornissa kumisee neljä kelloa, joista yksi on saatu Konevitsan luostarin jäämistöstä.

Jäälautalta pelastettu

Ikonostaasi on valmistettu Pietarissa ja sen ikonit edustavat historiallis-naturalistista tyyliä. Alttarin pääikonina on öljyvärein kankaalle maalattu Neitsyt Marian ikoni, jonka mallina on käytetty kiovalaista maalausta.
Lipitsäinen tuntee ikonien tarinat. Niistä koskettavin lienee etuoikealla olevan Jumalanäidin Tihvinäläisen riisalla peitetyn ikonin historia.
– Ikoni lipui Nevan sivujoella jäälautan päällä suurena torstaina 1883, kun eräs kirkosta palaaja sen löysi huonokuntoisena. Sittemmin ikoni on restauroitu ja se on päätynyt Viinijärvelle.
Eteisessä ja takaseinällä on edellisen kirkon 1700-luvun ikoneita. Harvinaisuus on Neitsyt Marian kruunaus, koska sitä aihetta ei ikoneissa juurikaan ole kuvattu.
Karjalaisen kesäsarjassa tutustutaan maakunnan kirkkoihin.