Tulosta tämä sivu
Muut

Olsonin talosta Laakkosen taloksi

Media

Juha Korhonen

Joensuun Rantakadun ja Malmikadun kulmauksessa on yksi ruutukaava-alueen vanhoista puutaloista. Talo oli pitkään Joensuun kaupungin omistuksessa ja käytössä. Monet muistavat sen vihreästä ulkoasustaan.

Talo on alun alkaen rakennettu apteekkari Olsonin käyttöön vuonna 1853. Sitä laajennettiin useaan otteeseen 1800-luvun puolella, ja viimeisin laajennus lienee tehty 1919. Alkuperäisen rakennuksen suunnittelija on jäänyt tuntemattomaksi. Talo toimi sekä Olsonin asuin- että liikerakennuksena.

Rakennus oli 2000-luvulle tultaessa päässyt joiltakin osin jo huonoon kuntoon. Kunnes liikemies Yrjö Laakkonen ajoi eräänä päivänä talon ohi, ja sai idean: tuohon voisi rakentaa perheelle kodin.
Tästä lähti käyntiin tapahtumasarja, jonka lopputulos on ollut nähtävillä alkusyksystä 2008 alkaen. Laakkosen perhe muutti tuolloin täysin kunnostettuun taloon.

Olsonin talosta Laakkosen taloksi -ohjelmassa kuullaan Yrjö ja Merja Laakkosen mietteitä talosta ja sen rakentamisesta sekä siitä, millainen koti Rantakadun ja Malmikadun kulmaan valmistui.
Rakennushankkeena talo oli mielenkiintoinen ja haastava. Lähtökohtana oli kunnioittaa talon alkuperäistä ulkoasua. Rakennushankkeesta ohjelmassa kertoo Sakari Panhelainen, joka oli kiinteästi mukana hankkeessa alusta loppuun saakka.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa