Maanantai, 17.2.2020 
Väinö, Rita, Karita
Pääkirjoitus

Tervetullut suuroperaatio rikollisuuden patoamiseksi

  • Karjalainen
Keskusrikospoliisi tiedotti maanantaina poikkeuksellisen laajasta, 15 kuukauden operaatiosta, jonka kohteena on ollut United Brotherhood -ryhmittymä ja sen alajengi Bad Union. Operaatio huipentui viimeisen kahden viikon aikana tehtyihin näyttäviin poliisin iskuihin, lähinnä kiinniottoihin ja kotietsintöihin näiden liivijengien kerhotiloihin yhdeksällä paikkakunnalla, myös Joensuussa.

Iskuissa poliisi on takavarikoinut noin 160 asetta ja noin 55 kilogrammaa huumausaineita. Kiinni otettuja jengiläisiä on 18, ja KRP:n mukaan hieman yli puolet jäsenistä on nyt vankiloissa ja tai muulla tavoin poissa jengien toiminnasta.

Iskujen tavoitteena on vaikeuttaa järjestön toimintaa, ennen kuin se paisuu liikaa. Poliisin mukaan järjestön ja sen alajärjestön jäsenet ovat tällä vuosikymmenellä olleet epäiltynä 1 300 rikosilmoituksessa ja jengillä on vahva valta-asema myös vankiloissa.

Tämä mittava poliisioperaatio oli enemmän kuin tervetullut. Kansalaisia on jo pitkään ihmetyttänyt, eikö poliisilla todellakaan ole keinoja puuttua tämänkaltaiseen toimintaan.

Erityisen hyvää on se, että laajalla viranomaisyhteistyöllä tavoitellaan nyt myös aivan uutta väylää kaikkien vastaavien järjestöjen toiminnan vaikeuttamiseksi. Valtakunnansyyttäjävirasto ja Poliisihallitus ovat nostaneet yhdistyslain perusteella kanteen näiden iskujen kohteena olleiden järjestöjen lakkauttamiseksi. Tähän on haettu mallia Alankomaista ja Saksasta, joissa tuomioistuimen päätöksellä on lakkautettu useita rikollisjärjestöjä.

Toivottavasti tämä tie osoittautuu toimivaksi, ja pää on nyt avattu rikollisuuden patoamiseksi.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa