Tiistai, 12.11.2019 
Virpi
Kuvataide

Kaikki perussuomalaiset huomio

  • Olli Sorjonen
Seksiä ja kuolemaa. Seksiä ja kuolemaa.
Perussuomalaisten kansanedustaja Vesa-Matti Saarakkala ehdotti tovi sitten, että Kiasma pitäisi yksityistää, sillä kansa ei ymmärrä nykytaidetta. Ja kun Saarakkala sanoi, että kansa ei ymmärrä, tarkoitti hän että hän ei sitä ymmärrä. Ja silloinhan sitä ei voi tukea. Ei missään nimessä, sillä politiikkahan on juuri omien asioiden, ei yhteisten asioiden, ajamista.

Saarakkalaa lohduttanee tieto, että taidehistoriaa pääaineena opiskellut kulttuurikriitikkokaan ei aina taidetta ymmärrä. Tärkeintä lienee teoksen mahdollisesti luoma kokemus ja pyrkimys ymmärrykseen.

Oli miten oli, Saarakkalan ja muiden humoristien kannattaisi käydä tutustumassa Joensuun Galleria Kohinassa parhaillaan esillä olevaan Hypnobatia-ryhmän kokonaistaideteokseen. Se on nyt juuri sitä postmodernia nykytaidetta pahimmillaan. Tauluilla ei ole kehyksiä, ei nimiä, ei alkua eikä loppua.

Teos on silti helposti lähestyttävä, sillä se on tehty kieli poskessa ja kaikille jo yläasteen pulpetinkansista tutulla kuvastolla.

Jokke Saharinen ja Jukka Suhonen -duon tarjoama kuvaesitys koostuu pääasiassa sukupuolielimistä ja pääkalloista.

Nämä symbolit kaikki ymmärtävät, mutta kyllä sen herneen seisovien -  noh sanotaan nyt suoraan - kyrpienkin avulla nenäänsä halutessaan saa ja aivan puoluekannasta riippumatta. Itse en löytänyt nenästä hernettä, sillä sen verran hurtista huumorista teoksessa on kyse. Hieman puuduttava seksuaali- ja kuolemafetissien vyöry kuitenkin on. Näin isokokoiseen teokseen toivoisi myös laajempaa sisältöä.

Elinkuvasto lienee sitä alitajunnan puhdistamista. Teoksessa onkin yhtä paljon kyse teon hetkestä kuin lopputuloksesta, sillä Hypnobatian miehet maalaavat teoksensa suoraan galleriatilan seinään. Näyttelyn jälkeen teos maalataan peittoon. Viittaussuhteet graffiteihin ovat ilmiselviä.

Tällä kertaa teos levittäytyy seiniltä ympäri Kohinaa esinekoostein ja labyrintein. Kokonaisuus on hauska, repäisevä ja anarkistinen.

Se on kuitenkin sekamelska ja liian toisteinen, eikä yllä esimerkiksi aiemmin Ahjossa nähdyn Hypnobatia-seinämaalauksen tasolle.

Nyt muoto on jo uusiutunut edellisestä, saa nähdä uusiutuuko sisältö seuraavassa pläjäyksessä.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa