Torstai, 2.4.2020 
Pellervo
Scifest

Moni käyttää liikaa pesuainetta

  • Karjalainen
  • Tristen Tooming

Pesuainepurkin kyljessä on teksti: ”Annosteltava veden kovuuden mukaan.”
Veden kovuudella tarkoitetaan sitä, kuinka paljon kalsium- ja magnesiumsuoloja on liuenneena veteen. Veden kovuutta määritellään asteikolla erittäin kova-erittäin pehmeä. Mitä enemmän suoloja vedessä, sitä kovempaa se on.
- Suomessa veden kovuus vaihtelee välillä 0-3, eli vesi on erittäin pehmeää, Joensuun lyseon lukion kemianopettaja Aune Kontkanen kertoo.
- Tämä johtuu siitä, että Suomessa pesuvetenä käytetään pohjavettä, eikä maaperä ole niin kalkkipitoinen kuin muualla Euroopassa.

Kontkanen on yksi veden kovuutta tutkivan pajan pitäjistä. Hän opettaa pajassa olevia mittaamaan normaalin hanaveden kovuuden. Yhteen desilitraan hanavettä sekoitetaan viisi millilitraa ammoniakkia sekä pari tippaa indikaattoriliuosta.
Sekoituksen jälkeen testiliuosta tiputellaan veteen, kunnes se muuttuu violetista siniseksi. Käytetyn testiliuoksen määrästä saadaan asteikolla tietty tulos, joka kertoo, kuinka kovaa vesi on. Pajan hanaveden kovuus oli tasoa 2,8 eli erittäin pehmeää.
Kontkasen mukaan paja on osoittautunut suosituksi. Pajassa on käynyt paljon ryhmiä ja varauksia riittää. Kontkanen paljastaa oman kouluryhmänsä olevan yksi ryhmistä, joka pajaan päivän aikana tulee. Ryhmän kanssa pidetään kemiantunti pajan ohessa.

Pesuainevalmistajat ovat yleensä eurooppalaisia, joten pesuaineannokset on tarkoitettu kovalle vedelle. Suomessa ei ole tarvetta niin suurelle pesuainemäärälle kuin pakkaukset ohjeistavat.

Maria Aukee, Ronja Sarkkinen

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa