play

Joulu kaikilla, elikoilla ja ihmisilläkin

Karjalainen

On joulu-ilta. Ilma on suoja, harmaat pilvet peittää taivaan ja vasta tullut lumi peittää vuoret ja laaksot. Kuuluu metsästä hiljainen kohina, teeri illastaa urpuisessa koivussa...

Näin rauhallisesti ja idyllisesti alkaa Seitsemän veljeksen joulu Impivaarassa, mutta tunnetusti se päättyy toisin: meluun, painiin ja tulipaloon. Jälkimmäiseen syynä on jouluolut: Juhani komentaa Eeroa viskaamaan olutta kiukaalle. Yleisessä kahinassa palava päre viskataan parvelta alas lattialle, jossa se veljesten huomaamatta sytyttää oljet. Lopulta veljekset joutuivat jättämään palavan talonsa.

Aleksis Kiven teos julkaistiin vuonna 1870 Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran Novellikirjasto-sarjassa, mutta vieläkin sen alku kuvastaa monille suomalaisille sitä perinteistä, oikeaa joulutunnelmaa.

Radioteatterin joulun perinteisiin onkin monina vuosina kuulunut seitsemän veljeksen joulunvietosta kertova kohtaus, ja tänäkin vuonna kuunnelma esitetään sunnuntaina kello 15 kanavalla Yle Radio 1. Vuonna 1996 tehdyssä äänitteessä esiintyvät muun muassa Peter Franzen ja Heikki Nousiainen.