Lauantai, 26.9.2020 
Kuisma
Mielipide

Mielipide: Nopeampi junayhteys Joensuusta Helsinkiin voidaan toteuttaa helpommalla ja halvemmallakin keinolla

  • Lukijan kirjoitus
  • Riikka Hurri
Junaliikennettä voisi nopeuttaa karsimalla pysähdyksiä asemilla, ehdottaa mielipidekirjoittaja. Junaliikennettä voisi nopeuttaa karsimalla pysähdyksiä asemilla, ehdottaa mielipidekirjoittaja.

Pohjois-Karjalassa haaveillaan nopeammista junayhteyksistä (Karjalainen, 13.1.). Tavoitteena on noin kolmen tunnin junamatka Helsinkiin.

Keinoina esitellään Helsinki–Porvoo–Kouvola-rataa, hinnaltaan 1,7 miljardia euroa, ja tuntinopeuksien nostoa 300 kilometriin asti. Kumpikaan ratkaisu ei ole halpa eikä hoidu lähivuosina.

Onko vakavissaan tehty työtä halvimman ratkaisun puolesta? Juna pysähtyisi välillä Joensuu–Helsinki vain kaksi tai kolme kertaa. Kouvolan jälkeen posoteltaisiin suoraan perille ilman pysähdyksiä. Näitä junavuoroja olisi yksi tai kaksi päivässä. Muut yhteydet olisivat hitaampia 4,5 tunnin junayhteyksiä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Uskon, että välipysähdysten vähentämisellä 11:stä kahteen tai kolmeen voidaan toteuttaa alle 3,5 tunnin yhteys Helsinkiin.

Kokeillaan yhtä tai kahta nopeampaa junayhteyttä päivässä ja annetaan matkustajien valita, käyttävätkö he nopeampaa vai hitaampaa junaa. Lipun hintaan matka-ajalla ei olisi vaikutusta kuin ehkä alentavasti.

Onhan pääradallakin nopeutettu junien kulkua pysähdyksiä karsimalla. Huomattava osa junista ohittaa esimerkiksi Hämeenlinnan pysähtymättä. Miksei tämä toimi Karjalan radalla?

Hannu Laukkanen

Joensuu

Lue aiempi uutinen aiheesta:

Joensuun ja Helsingin välisen junamatkan nopeuttaminen on Pohjois-Karjalan edunvalvonnan keihäänkärki - "Määrittää tulevaisuuden kilpailukykyä valtavasti"

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi