Maanantai, 23.9.2019 
Minja, Miisa, Mielikki
Kaupallinen yhteistyö

Vinkkejä onnistuneeseen lomailuun

  • Kaupallinen yhteistyö

Kesälomakausi lähestyy jälleen kovaa vauhtia. Ennen kesämökille tai lomamatkalle lähtöä on hyvä vielä ajatella hetki sekä omaa että loman ajaksi tyhjilleen jäävän kodin turvallisuutta.

Kattavimman turvan matkaan lähtijälle tarjoaa sellainen matkavakuutus, johon sisältyy sekä matkustaja- että matkatavaravakuutus. Matkustajavakuutus korvaa matkan aikana alkaneen sairauden ja matkalla sattuneen tapaturman hoitokuluja sekä tarvittaessa sairaankuljetuksen kotimaahan. Matkustajavakuutus korvaa myös sairauden tai tapaturman vuoksi matkan peruuntumisesta tai keskeytymisestä aiheutuneita kuluja.

Matkatavaravakuutus taas turvaa matkatavarat esimerkiksi varkauden tai rikkoutumisen varalta. Matkatavaravakuutukseen sisältyy aina myös matkustajan vastuu- ja oikeusturvavakuutus, joka korvaa matkan aikana muille aiheutettuja henkilö- ja esinevahinkoja.

Mitä jos sairastuminen estää matkustamisen?

Joskus oma tai lähiomaisen äkillinen sairastuminen tai tapaturma romuttaa lomasuunnitelmat jo ennen kuin matkaan ehditään lähteä. Myös omaisuudelle sattunut merkittävä vahinko voi johtaa siihen, että suunniteltu lomamatka peruuntuu tai keskeytyy ennen aikojaan.

Mielipahan lisäksi matkan peruuntumisesta tai keskeytymisestä aiheutuu usein sellaisia kuluja, joista matkailija on matkan järjestäjän tai palveluntarjoajan mukaan itse vastuussa. Matkavakuutuksen yhdeksi valintakriteeriksi kannattaakin nostaa, millainen peruutusturva vakuutukseen sisältyy.

Kannattaa esimerkiksi selvittää, onko peruuntumiskuluille asetettu ehdoissa euromääräistä ylärajaa. Fennian matkustajavakuutuksessa sellaista ei ole. Fennia ei myöskään rajaa peruuntumisen ulkopuolelle mitään yksittäisiä sairauksia.

Matkan mahdollisen keskeytymisen varalta on myös hyvä tarkistaa, onko matkustajavakuutuksen ehdoissa määritelty kiinteä korvaus matkapäivää kohti. Silloin matkaaja ei välttämättä aina saa täyttä korvausta menettämistään matkapäivistä, sillä matkan kokonaishinta voi olla suurempi kuin määritelty kiinteä korvaus.

Fennian matkustajavakuutus korvaa ylimääräisiä matka- ja majoituskuluja menomatkalla, matkakohteessa ja paluumatkalla. Sairaalahoidon tai ennenaikaisen matkalta paluun takia maksetaan korvausta menetetyistä matkapäivistä matkasta ennen matkalle lähtöä maksetun kokonaishinnan mukaan.

Matkavakuutus oman tarpeen mukaan

Harvemmin matkustavalle järkevä vaihtoehto on määräaikainen matkavakuutus, joka on voimassa määrätyn ajan sekä ulkomailla että Suomessa. Usein matkustavan kannattaa ottaa jatkuva matkavakuutus, joka on edullisempi vaihtoehto silloin kun matkoja on useampi vuodessa tai matkat ovat pidempiä. Voit itse valita, onko jatkuva matkavakuutuksesi voimassa kaikilla matkoilla vai vain lomamatkoilla sekä sen, onko vakuutus voimassa ainoastaan ulkomaan matkoilla vai myös kotimaassa matkustettaessa.

Kun ikää kertyy, kannattaa ottaa selvää, onko omalla matkavakuutuksella päättymisikärajaa. Kun Fennian jatkuvan matkustajavakuutuksen ottaa ennen kuin vakuutettu täyttää 70 vuotta, päättymisikärajaa ei ole eikä vakuutuksen hintaa koroteta, kun vakuutettu täyttää tietyn määrän vuosia.

Kunnon lukko pitää murtovarkaat loitolla

Lomamatkan ajaksi tyhjilleen jäävä koti on tärkeää suojata murtovarkaita vastaan.

Tilastoista käy ilmi, että joka päivä keskimäärin 30 kotiin saapuu kutsumaton vieras. Murtovarkaiden kohteeksi valikoituvat usein aivan tavalliset kodit, joiden lukituksessa ja suojauksessa on tapahtumahetkellä ollut puutteita. Myös postia pursuava postilaatikko saattaa toimia kutsuna murtovarkaille. Siksi postin tulo on hyvä keskeyttää poissaolon ajaksi, ohjata posti kesäosoitteeseen tai pyytää naapuria huolehtimaan postilaatikon tyhjennyksestä.

Lukkovalinnoissa peruslähtökohtana kannattaa pitää, että kodin kaikissa kodin ulko-ovissa on takalukittuva lukko. Silloin lukkoa ei saa avattua varkaiden yleisesti käyttämillä menetelmillä.

Paraskin lukko menettää armotta tehonsa, jos avainta säilytetään huolimattomasti. Älä siis kätke vara-avaintasi kynnysmaton tai kukkapurkin alle. Sieltä murtovaraskin osaa sitä ensimmäisenä etsiä. Vara-avaimen turvallista säilytystä varten on olemassa esimerkiksi numeroyhdistelmälukolla varustettuja avainkaappeja, jotka voi sijoittaa joko sisä- tai ulkotiloihin.

Kunnollisen lukituksen lisäksi omaisuuden merkitseminen ja erilaiset hälytyslaitteet ovat hyviä keinoja ehkäistä omaisuusrikoksia. Myös yrityksen lukituksen tarkastaminen on tarpeellinen varotoimi aina muuton tai muutosten yhteydessä.

Kodin suojaaminen vakuutusyhtiöiden hyväksymällä varmuuslukolla tai murtohälyttimellä näkyy myös kotivakuutuksesi hinnassa. Esimerkiksi Fenniassa se tarkoittaa kotivakuutuksen irtaimiston vakuutuksesta 10 prosentin alennusta. Ja jos kotiisi on asennettu hyväksytty hälytysjärjestelmä, joka hälyttää esim. vartiointiliikkeeseen 24 t/vrk, alennus on 15 prosenttia rakennuksen ja irtaimiston maksusta.

Tutustu matka- ja kotivakuutuksiin verkossa ja osta vaikka heti: www.fennia.fi

Sisältö on Karjalaisen yhteistyökumppanin tuottamaa.