Kolumni: Elinkeinoelämän ja ympäristön vastakkainasettelu on vierasta palkituille pohjoiskarjalaisille yrityksille
Pohjois-Karjalan maakunnalliset ympäristöpalkinnot jaettiin viime viikolla kahdennenkymmenennen kerran. Kuudellakymmenellä palkitulla henkilöllä, yhteisöllä ja yrityksellä on yhteisiä ominaisuuksia: ympäristövastuullisuus on luonteva osa elämää tai kilpailuetu elinkeinotoiminnassa.
Pohjois-Karjalan ely-keskuksen, vuosina 2002–2009 ympäristökeskuksen, myöntämän palkinnon perusteena on vuoden aikana toteutettu ympäristönsuojelutyö tai pitkäjänteinen työ ympäristöasioiden edistämiseksi. Palkittavan on toimittava omaehtoisesti ja esimerkillisesti ympäristön hyväksi.
Palkittuja yrityksiä tarkastellessa huomaa kilpailukyvyn, uudistumisen ja ympäristövastuullisuuden kytkeytyvän tiiviisti yhteen. Ensimmäisenä palkitun Okun Koneistuspalvelu Oy:n palkitsemisen perusteina olivat sertifioitu laatujärjestelmä ja ympäristöasioiden huomioiminen.
Okun Koneistuspalvelu Oy:n lisäksi useimmat muutkin palkitut yritykset, kuten Joen Loka Ky, Äksyt Ämmät Ay, Reachway Oy, Nordic Koivu Oy ja Binderhotz Nordic Oy ovat kehittäneet toimintaansa ja menestyneet. Yritystoimintaan liittyvät myös riskit ja yritysjärjestelyt. Muutaman palkitun yrityksen toiminta on lakannut.
Tänä vuonna yhteisösarjassa palkitun Ilomantsin Maukkulassa, Paavonvaarassa ja Issakassa toimivan Mäkikylät ry:n merkitys muodostuu maisemanhoidon, vesiensuojelun ja vieraslajien torjunnan lisäksi yhteisöllisyydestä.
Kunnassa, jossa kolmannes työikäisestä väestöstä eläköityy tällä vuosikymmenellä, on toiminta maaseudun vetovoiman lisäämiseksi arvokasta.
Biosfäärialuesarjassa palkittu, kansainvälisesti tunnettu ilmastotutkija ja ammattikalastaja Tero Mustonen Kontiolahdelta on profeetta myös omalla maallaan. Mustosen ja hänen luotsaamansa Lumimuutos Osuuskunnan toiminta osoittavat, että kosteikoista voivat hyötyä niin linnut, vesistöt, ilmasto kuin metsästäjät.
Luonnonvarojen kestävään käyttöön perustuva ammattikalastus ei sulje pois aktiivista ilmastonmuutoksen hillintään tähtäävää tutkimus- ja vaikuttamistyötä.
Huoneistohotelli Lietsu on sitoutunut kestävän matkailun kehittämiseen. Tuoreet yrittäjät Helena Puhakka-Tarvainen ja Maria Saastamoinen ovat ratkaisseet palvelualan työvoiman saatavuuden sosiaalisesti kestävällä tavalla. Alan opiskelijoille annettu mahdollisuus harjoitteluun on turvannut työvoiman saatavuuden.
Elinkeinoelämän ja ympäristön vastakkainasettelu on ympäristöpalkituille vierasta. Taloudellinen, sosiaalinen, ekologinen ja kulttuurinen kestävyys ovat tasapainossa.
Kokonaiskestävyys on lähempänä todellisuuttamme kuin sosiaalisessa mediassa huudeltavat jyrkät mielipiteet.
ari.niiranen@ely-keskus.fi
Kirjoittaja on Pohjois-Karjalan ely-keskuksen ylijohtaja.
uusimmat
Tarinat
Tarinat
Luetuimmat
LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO
Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.
Whatsappilla:
Numeroon 050 3500 245
Toimitus, uutisvihjeet:
010 230 8110
toimitus@karjalainen.fi