play

Kolumni: Ihana kesä, vaan takaraivossa tykyttää

Helena Tahvanainen

Kesä on ollut juuri sellainen, mistä lokakuun räntäsateissa ja helmikuussa lunta kolatessaan haaveilee. Aurinkoa, aurinkoa, lämmintä pikemminkin paljon kuin kohtuullisesti.

Tänä kesänä ovat päässeet oikeuksiinsa Huvilan & Huussin laajat terassirakennelmat, joita katsellessa enemmän säälii yllätettyjä omistajia kuin kadehtii heitä. Voi niitä pehmustettuja vaaleita sohvaryhmiä, aurinkotuoleja ja muita ihanuuksia todellisessa elämässä, kun vettä sataa kolmatta viikkoa ja myrsky heittelee.

Tähän asti kaikki lomalaiset ovat saaneet olla tyytyväisiä lomasäihinsä, jopa toukokuussa. Silloinkin oli hyvää lomasäätä enemmän kuin mihin toukokuun lomavuorolaiset ovat saanet tottua.

Toinen koronakesä kotimaan maisemissa on ollut helppo kestää.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Tällaisia huippuhienoja aurinkokesiä muistuu mieleen muutamia. Juhannuksena 1999 oli edellisen kerran Koitereen vesi juhannusaattona niin lämmintä, että rannassa polaaville lapsille ei tarvinnut lämmittää saunaa.

Välivuosikymmenten aikana lapsista oli kasvanut omiin menoihinsa lentäneitä aikuisia, mutta osaa vanhempikin nauttia pitkistä uinneista tyynessä vedessä.

Sen verran poikkeuskesiä on Suomeenkin ripoteltu, että jokainen ikäluokka pystyy muistelemaan lapsuutensa kesiä, jolloin aurinko paistoi aina. Jos jossain niin tässä aika kultaa muistot. En ole kuullut kenenkään lapsuuden kesien olleen yhtä vesisadetta.

Älä, hyvä lukijani, hermostu. Yllä on puhe vain lämpöä ja aurinkoa palvovista lomalaisista, ei niistä, joiden sydän tai hermot eivät kestä, joiden elanto vaatisi vähemmän asteita ja enemmän vettä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Siinäpä se onkin.

Vasta vähän kerrassaan puheisiin ovat tulleet kuumuuden aiheuttamat terveysriskit myös Suomessa. Hellejaksot olivat viime vuosiin asti sen verran lyhytkestoisia, että ne tuntuivat ja luokiteltiin satunnaisiksi muutaman päivän ja yön kestäväksi epämukavuuksiksi. Voitiin ajatella, että jäähdytellään sitten tammipakkasilla.

Maataloudelle kuivat kesät ovat silloin tällöin tuottaneet katoakin, mutta enemmän on ollut riesaa kylmistä ja sateista. Vuodet eivät ole veljeksiä, on voitu ja on ollut pakkokin tuumia viljalaarin äärellä.

Nyt ensimmäistä kertaa tykyttää koko ajan epämiellyttävästi takaraivossa, että tämä ei ole normaalia, että tämä on pahan edellä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Venäjän metsäpalot on voinut ohittaa tähän asti - no, Venäjän metsäpaloina. Mutta kun Siperiassa mitataan 40 asteen lämpötiloja, sitä on vaikea enää vähätellä satunnaisena luonnon oikkuna.

Kanadan suurpalot suomalaistyyppisissä ilmasto-oloissa ja kasvillisuusvyöhykkeillä pakottavat pohtimaan, onko sama edessä Suomessa kohta vai pian. Toivottavasti ihan jokainen ottaa vakavasti edes palovaroitusten luonnehdinnan Suomenkin metsistä ruutitynnyreinä.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi