play

Kolumni: Pannaan vilkku vasemmalle, mutta käännytäänkin oikealle

Jouko Kempas

Kyllä sen nyt voi jo kertoa. Eduskuntavaaleista on jo kuukauden päivät. En äänestänyt Paavo Väyrystä, enkä Aku Ankkaa.

Paavo Väyrystä olisin voinut äänestää, olipa ehdokkaana tai ei, sillä hän on tulevaisuuden mies. Ehdottomasti ja aina.

Aku Ankkaa taas en äänestä, koska tämä kekkuloi ilman housuja. Mitä peliä se sellainen on? Tolkun mies ei kulje kylillä housuitta. Paavo Väyrysellä on housut.

Sitä paitsi Aku Ankka on varma äänikuningas joka vaaleissa. Urho Kekkosen äänestäminen on vähentynyt. Nousussa ovat olleet Putin, Trump ja Batman. Saman sarjan mielikuvitushörhöjä kaikki kolme.

Huhtikuun eduskuntavaaleissa hylättiin hiukan yli 16 000 äänestyslappua. Se on parituhatta vähemmän kuin edellisissä eduskuntavaaleissa.

Tilalle tuli uusi ilmiö, taktinen äänestäminen. Se on sitä, ettei äänestetä sitä jota oikeasti haluaa, vaan jotakuta muuta ihan jostakin muusta syystä.

Poliittisessa kielikuvastossa se on kuin demarimeininki ennen muinoin. Pannaan vilkku vasemmalle, mutta käännytäänkin sitten oikealle.

Kyselyn mukaan liki joka kymmenes äänesti taktisesti. Pölhöä sakkia, hukkaan menivät hyvät äänet. Vaikka kyllä Paavo Väyrysen äänestäminen vaaleissa on taktista peliä, jos hän ei ole täällä ehdolla. Paitsi sitten ensi kerralla pressanvaaleissa. Meidän perheestä tulee kaksi ääntä – ehkä.

Tuomitse en myöskään heitä, jotka vetävät pelkän viivan äänestyslappuun tai pudottavat leimattavaksi tyhjän lapun. Vaimo on sanonut, että kyllä me käydään äänestämässä, vaikka miestä ei hotsittaisi.

Kirkkoveneen piirtäjät tai ilkeitä terveisiä äänestyslappuun kirjoittavat eivät tiedä, mitä tekevät. He luulevat laittavansa tärkeän poliittisen viestin ehdokkaille ja valituiksi tuleville. Tosiasiassa tuherruksia ja töhryjä eivät näe kuin vaalivirkailijat, ja hekin vain lyhyen aikaa. Sitten hylätyt äänet pannaan pahvilaatikkoon pölyttymään muutamaksi vuodeksi, ja mahdollisesti tutkijoiden iloksi myöhemmin.

Hylättyjä ääniä annettiin eduskuntavaaleissa 0,52 prosenttia kaikista, meillä Savo-Karjalassa sitäkin vähemmän.

Eikö ole mielenkiintoista, että Suomessa äänikuningas on Aku Ankka, mutta USA:ssa Mikki Hiiri.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi