play

Joka toinen suomalainen on tyytyväinen hallitukseen, kertoo puoluebarometri – onko eduskuntavaalien äänestysprosentti nousemassa?

49 prosenttia suomalaisista näkee Sanna Marinin (sd.) hallituksen onnistuneen tehtävässään vähintään melko hyvin. Kuvassa Marin Joensuun-vierailullaan lokakuussa 2022.

49 prosenttia suomalaisista näkee Sanna Marinin (sd.) hallituksen onnistuneen tehtävässään vähintään melko hyvin. Kuvassa Marin Joensuun-vierailullaan lokakuussa 2022. Kuva: Juha Inkinen

STT

Käytännössä joka toinen suomalainen on tyytyväinen nykyhallitukseen. Asia käy ilmi tuoreesta puoluebarometrista, jonka teki Kantar Public.

Helmikuussa kerättyjen tietojen mukaan 49 prosenttia suomalaisista ajattelee Sanna Marinin (sd.) hallituksen onnistuneen tehtävissään vähintään melko hyvin. Kaikkiaan 44 prosenttia on asiasta päinvastaista mieltä.

Varsinkin SDP:n, vihreiden, vasemmistoliiton sekä RKP:n kannattajat katsovat hallituksen onnistuneen hyvin. Yli kolmasosa keskustan kannattajista katsoo, että hallitus on onnistunut huonosti.

Hallitus sai nyt toimikautensa heikoimman arvosanan. Silti Marinin hallitus on saanut seitsemän parasta tulosta lokakuussa 1991 alkaneiden mittausten sarjassa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Vastanneista kolmasosa arvioi, että oppositio on selvinnyt työstään hyvin tai erittäin hyvin.

Suomalaiset suhtautuvat myönteisimmin puolueista kokoomukseen ja SDP:hen. 44 prosenttia ajattelee niin kokoomuksesta, 43 prosenttia SDP:stä.

Vihreät herättää seuraavaksi eniten positiivisia ajatuksia suomalaisissa: 41 prosenttia suhtautuu puolueeseen myönteisesti. 37 prosentilla on vastaava käsitys perussuomalaisista ja 31 prosentilla keskustasta.

Kantarin mukaan perussuomalaisiin myönteisesti suhtautuvien osuus on kasvanut vuodessa 8 prosenttiyksikköä. Viime syksystä eniten negatiiviseen suuntaan ovat muuttuneet keskustaa koskevat arviot.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Nyt kyselyyn vastanneista 72 prosenttia kertoo aikovansa varmasti äänestää eduskuntavaaleissa. Tulos on viitisen prosenttiyksikköä suurempi kuin vastaavana ajankohtana vuosina 2014 ja 2019.

Äänestämistään täysin varmana pitävien osuus tarjoaa Kantarin mukaan suhteellisen hyvän osviitan arvioida tulevaa äänestysaktiivisuutta, jos aika tästä varsinaiseen vaalipäivään ei tarjoa isoja poliittisia yllätyksiä.

Mitä nuoremmasta äänioikeutetusta on kyse, sitä todennäköisemmin tämä jättää kyselyn mukaan äänestämättä.

Kantar Public haastatteli tutkimukseen 15.–22. helmikuuta noin 1  350 ihmistä internetpaneelissa. Otos edustaa Manner-Suomen 15 vuotta täyttänyttä väestöä. Tulosten virhemarginaali on vajaat kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi